Antički Rim: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MastiBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Dodaje: bar:Remisches Reich
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Dodaje: zu:Rhomani
Redak 115: Redak 115:
[[zh-min-nan:Kó͘-tāi Lô-má]]
[[zh-min-nan:Kó͘-tāi Lô-má]]
[[zh-yue:古羅馬]]
[[zh-yue:古羅馬]]
[[zu:Rhomani]]

Inačica od 9. ožujka 2012. u 07:15

Najčešća oznaka antičkog Rima
Razvoj rimske civilizacije

Antički Rim je uobičajeni naziv za civilizaciju koja je po Liviju 753. pr.Kr. nastala od grada-države Rima osnovanog na Apeninskom poluotoku i dovela do uspostave velikog Rimskog carstva koje se protezalo duž Sredozemnog mora. Tokom svog dvanaest stoljeća dugog postojanja, rimska civilizacija je prošla put od kraljevine, preko republike s kombinacijom oligarhije i demokracije do diktature, carstva i monarhije. Rimska civilizacija je dominirala zapadnom Europom i područjima oko Sredozemnog mora putem osvajanja i asimilacije stanovništva.

Ipak, na kraju je i Rimsko carstvo doživjelo pad. Zapadni dio rimskog carstva se u 5.stoljeću podjelio u nezavisna kraljevstva, dok je Istočno Rimsko Carstvo, čiji je centar od 330. godine bio Carigrad nastavio postajati sve do 1460. godine kada njegovu posljednju provinciju imena Moreja zauzima Osmansko Carstvo.

Rimska civilizacija se najčešće svrstava u razdoblje antike, zajedno sa antičkom Grčkom, civilizacijom koja je inspirirala velik dio kulture antičkog Rima. Antički Rim je potaknuo razvoj prava, ratnog umijeća, umjetnosti, književnosti, arhitekture, tehnologije i jezika u zapadnom svijetu. Povijest Antičkog Rima se dijelom nalazi i u temeljima današnje civilizacije.

Vidi još

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Antički Rim

Vanjske poveznice

Predložak:Link FA Predložak:Link FA Predložak:Link FA