Fawkes: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MayaSimFan (razgovor | doprinosi)
m ispravljena poveznica
MayaSimFan (razgovor | doprinosi)
Redak 31: Redak 31:
[[Slika:Dumbledore5.jpg|thumb|left|200px|Dumbledoreova smrt]]
[[Slika:Dumbledore5.jpg|thumb|left|200px|Dumbledoreova smrt]]


Tijekom borbe između Voldemorta i Dumbledorea u Ministarstvu magije, Fawkes spašava Dumbledoreov život "gutajući" kletvu [[Neoprostive kletve#Avada Kedavra|Avada Kedavra]] koju je upotrijebio Voldemort. Fawkes se tada zapalio, te ponovno rodio iz pepela.
Tijekom borbe između Voldemorta i Dumbledorea u Ministarstvu magije, Fawkes spašava Dumbledoreov život "gutajući" kletvu [[Avada Kedavra]] koju je upotrijebio Voldemort. Fawkes se tada zapalio, te ponovno rodio iz pepela.


Nakon Dumbledoreove smrti u ''[[Harry Potter i Princ miješane krvi|Princu miješane krvi]]'', je pjevao svoju tužaljku za njim. Nakon što je pjevanje prestalo Harry je nekako znao da je Fawkes zauvijek napustio Hogwarts. Nije poznato kamo je Fawkes otišao, ni da li će se možda ponovno pojaviti u posljednjoj knjizi.
Nakon Dumbledoreove smrti u ''[[Harry Potter i Princ miješane krvi|Princu miješane krvi]]'', je pjevao svoju tužaljku za njim. Nakon što je pjevanje prestalo Harry je nekako znao da je Fawkes zauvijek napustio Hogwarts. Nije poznato kamo je Fawkes otišao, ni da li će se možda ponovno pojaviti u posljednjoj knjizi.

Inačica od 28. kolovoza 2006. u 23:28

Životinje u Harryju Potteru
Fawkes
Fawkes
Rod mužjak
Vrsta feniks
Vlasnik Albus Dumbledore
Posebne moći Može nositi vrlo teške terete; ima ljekovite suze; ohrabrujuća pjesma; može se ponovno roditi, ako se zapali; može se pojavljivati i nestajati bilo gdje prema svojoj volji. Dva njegova pera korištena su za izradu čarobnih štapića, jedno za Voldemortov, drugo za Harryjev.
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajni

U knjigama i filmovima o Harryju Potteru Fawkes je ljubimac feniks Albusa Dumbledorea. Čini se da je Fawkes suprotnost Voldemortovoj zmiji Nagini, isto kao što je Dumbledore suprotnost Voldemortu.

Fawkes ima perje zlatne i grimizne boje, što su tradicionalne boje Gryffindorskog doma. To može, a i ne mora, biti slučajnost, i zato je pokrenulo mnoštvo glasina; Rowling je u intervjuu opovrgla glasinu da je Fawkes feniks Godrica Gryffindora, priznavajući da Fawkesa nije posjedovao nitko osim Albusa Dumbledorea.

Fawkes je izrazito magično stvorenje koje ima mnogo magičnih sposobnosti, čije granice nisu poznate. Pera iz repa feniksa koriste se u nekim čarobnim štapićima; Fawkes je osobno dao pera i za Voldemortov i Harryjev čarobni štapić. Pitomi feniksi su vrlo rijetki, i upravo to je dokaz Dumbledoreovih sposobnosti i karaktera. Fawkes je biljojed.

Kad god Fawkes umre, bilo nasilno ili zbog starosti, on se zapali i ponovno rodi iz pepela kao mladi feniks. Kad odraste je prilično lijep i doseže veličinu labuda, ali kad se tek rodi ima izgled novorođenog pilića, a u starosti izgleda oronulo, "nalik na napol očerupanog purana".

Uloge

Fawkes ima posebnu ulogu u Odaji tajni: on pomaže Harryju da ubije Slytherinovog baziliska, čudovišnu zmiju koja je živjela u Hogwartsu, a kontrolirao ju je dnevnik Toma Riddlea preko Ginny Weasley. Fawkes je iskopao baziliskove oči, tako ga osljepljujući i onemogućavajući ga da ga ubije svojim pogledom. Bazilisk kasnije ugrize Harryja, koji gotovo umre od otrova, ali Fawkes izliječi njegovu ranu svojim suzama koje su ljekovite. Zatim prenosi Harryja, Rona, Ginny i Gilderoya Lockharta natrag u dvorac.

U Plamenom peharu, Dumbledore šalje svojim čarobnim štapićem "nešto srebrnasto...poput sablasne ptice", kako bi pozvao Hagrida nakon što je Viktor Krum nađen omamljen. To je njegov patronus, feniks, kao što je to potvrdila J. K. Rowling.

U Redu feniksa, Fawkes je poseban dio Reda jer je on feniks. Nakon što je Harry vidio kao je Voldemortova zmija Nagini ugrizla Arthura Weasleyja, Dumbledore govori Fawkesu da ga upozori ako Umbridgeica napusti svoj ured. Fawkes to čini šaljući jedno svoje pero da se pojavi u Dumbledoreovu uredu. Kasnije u knjizi, Dumbledore bježi djelatnicima Ministarstva magije u Hogwartsu, koristeći Fawkesa da ga teleportira, iako je normalna aparacija nemoguća u Hogwartsu (kućni vilenjaci također imaju sposobnost da se aparatiraju usprkos tome).

Datoteka:Dumbledore5.jpg
Dumbledoreova smrt

Tijekom borbe između Voldemorta i Dumbledorea u Ministarstvu magije, Fawkes spašava Dumbledoreov život "gutajući" kletvu Avada Kedavra koju je upotrijebio Voldemort. Fawkes se tada zapalio, te ponovno rodio iz pepela.

Nakon Dumbledoreove smrti u Princu miješane krvi, je pjevao svoju tužaljku za njim. Nakon što je pjevanje prestalo Harry je nekako znao da je Fawkes zauvijek napustio Hogwarts. Nije poznato kamo je Fawkes otišao, ni da li će se možda ponovno pojaviti u posljednjoj knjizi.