J. Edgar Hoover: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
m (r2.6.4) (robot Mijenja: it:John Edgar Hoover)
No edit summary
 
'''John Edgar Hoover''', ([[Washington, D.C.]], [[1. siječnja]], [[1895.]] - Washington, D.C., [[2. svibnja]] [[1972.]]) bio je direktor organizacije ''The Bureau of Investigation,'' koja je 1935. promjenila naziv u ''"Federal Bureau of Investigation,"'' [[FBI]]. Po zanimanju je bio [[pravnik]] koji je završio studij na ''George Washington University''.
J. Edgar Hoover bio je direktor FBI-a 48 godina: od [[10. svibnja]] [[1924.]] sve do svoje smrti [[1972.]]. Tijekom svog mandata direktora FBI-a radio je pod osam američkih predsjednika. Nitko se nikada nije usuđivao izazivati Hoovera, pošto je on imao kompromitirajući materijal o svim američkim političarima. Tvrdilo se da je Hoover držaokod domakuće držao tajne akte o svim poznatijim američkim političarima.
Hoover je prelazio preko granica svojih ovlasti, optuživan za ucjene poznatih osoba u [[politika|politici]], armijivojsci, velikim poduzećima i da je koristio nedozvoljeneza nepuštene političke progone. Hooverov ''COINTELPRO''- program radio je po uzoru na [[mafija|mafijaške]] metode pokušavajući razbiti grupacije: ''Socialist Workers Party'', [[Ku Klux Klan]], ''Black Panthers Party'', ''Nation of Islam'', ''Southern Christian Leadership Conference''.
 
Špekuliralo se da je Hoover bio homoseksualac i da je [[mafija]] u [[SAD]]u posjedovala pornografske slike Hooveranjega i njegovog njabližegnajbližeg suradnika Clydea Tolsona, u homoseksualnom aktučinu, što je rezultiralo u Hooverovom protivljenju da se [[FBI]] bori protiv organiziranog kriminala. Sumnje o Hooverovoj seksualnoj orjentacijiorijentaciji i vezi sa Tolsonom, potječu iz činjenice da su obojica bili neženje i da je Hoover živio kod svoje majke do njene smrti, kada je on bio star 43 godine star. Sve ove špekulacije nisu nikad potvrđene.
Hoovera na mjestu FBI direktora zamjenjuje L. Patrick Gray.
 
==Literatura==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik