Useljenik (1917.): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Chobot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.5) (robot Mijenja: ko:이민자 (영화)
ZéroBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: pl:Imigrant (film)
Redak 72: Redak 72:
[[ko:이민자 (영화)]]
[[ko:이민자 (영화)]]
[[nl:The Immigrant]]
[[nl:The Immigrant]]
[[pl:Imigrant (film)]]
[[pt:The Immigrant]]
[[pt:The Immigrant]]
[[ru:Иммигрант (фильм, 1917)]]
[[ru:Иммигрант (фильм, 1917)]]

Inačica od 19. ožujka 2012. u 19:06

Useljenik
Naslov izvornika
The Immigrant
RedateljCharlie Chaplin
Edward Brewer
(tehnički redatelj)
ProducentJohn Jasper
ScenaristCharles Chaplin
Vincent Bryan
Maverick Terrell
Glavne ulogeCharles Chaplin
Edna Purviance
Eric Campbell
SnimateljRoland H. Totheroh
George C. Zalibra
MontažaCharles Chaplin
DistributerMutual Film Corporation
Godina izdanja1917.
Trajanje20 min.
Država SAD
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Useljenik (eng. The Immigrant) je kratki film iz 1917. s Charliejem Chaplinom u ulozi Skitnice kao imigranta koji stiže u Sjedinjene Države, a koji je optužen za krađu na putu preko Atlantskog oceana, tijekom kojeg je se sprijateljio s mladom ženom. U filmu se pojavljuju i Edna Purviance i Eric Campbell.

Film je napisao i režirao Chaplin.

Prema seriji dokumentaraca Kevina Brownlowa i Davida Gilla, Nepoznati Chaplin, scene koje su napisane i snimljene prve, postale su dio drugog dijela filma, u kojem Skitnica bez prebijene pare pronalazi novčić i odlazi u restoran kako bi ručao, ne shvaćajući da je novčić ispao iz njegova džepa. Chaplin je tek poslije odlučio da razlog što je Skitnica osiromašena bude to što je tek stigao brodom iz Europe, pa je iskoristio ideju kao temelj za prvi dio. Navodno je Purviance morala pojesti toliko tanjura graha zbog ponavljanja sekvence iz restorana da je postala bolesna.

Scena u kojoj Chaplinov lik udara imigracijskog službenika poslije je navođena kao dokaz njegova antiamerikanizma kad je morao napustiti SAD u pedesetima.

Glumci

Sinopsis

Film počinje na parobrodu na Atlantskom oceanu, a prvo se prikazuju nezgode anonimnog useljenika (Chaplin), koji se uvaljuje u nevolje dok, među ostalim, karta, jede u blagovaonici, i izbjegava putnike koji pate od morske bolesti. Na putu se sprijateljuje s drugom anonimnom useljenicom (Purviance) koja putuje u Ameriku sa svojom boležljivom majkom. Po dolasku u Ameriku, Skitnica i Edna se razdvajaju.

Kasnije, gladan i bez pare, skitnica pronalazi novčić na ulici i odlazi u obližnji restoran, gdje naručuje tanjur graha. Tamo pronalazi Ednu i otkriva kako joj je umrla majka. Charlie naruči jelo za Ednu.

Dok jedu, ugledaju kako krupni glavni konobar (Campbell) i drugi konobari napadaju i silom izbacuju gosta koji ne može ili ne želi platiti jelo. Skitnica, zastrašen od strane konobara, posegne po svoj novčić i otkriva kako je ispao kroz rupu u džepu. Prestrašen da će proći kao čovjek kojeg su izbacili, Skitnica počinje planirati kako će se suprotstaviti krupnom muškarcu. Ubrzo, međutim, pronalazi drugi novčić (ili možda onaj isti) na podu i uspijeva ga pokupiti. Daje ga konobaru, ali se prestravi nakon što je konobar otkrio da je lažan. Skitnica se ponovno počne pripremati za borbu života. Upravo tada, umjetnik koji se našao u restoranu primjećuje Ednu i Charlieja i ponudi im posao da mu poziraju za sliku. Njih dvoje pristaju. Umjetnik plaća za svoje jelo i daje konobaru napojnicu. Napojnica je tolika da može pokriti i njihovo jelo. Poslije, ispred matičnog ureda, skitnica zaprosi Ednu koja se isprva zastidi, ali Charlie unese nasmijanu djevojku u ured.

Produkcija

Prva epizoda dokumentarca iz 1983., Nepoznati Chaplin, otkriva da Chaplin napisao smislio radnju Useljenika kad je snimanje već počelo. Film se počeo snimati kao komedija smještena u umjetničkom restoranu, s Purviance u ulozi gošće. Ova priča je napuštena gotovo odmah, prije nego što se pojavio Chaplinov lik, kaže dokumentarac, a Chaplin je započeo priču, opet smještenu u restoran, o čovjeku koji nikad prije nije bio u restoranu pa izvodi neumjesne geste prije nego se upoznao s ljupkom djevojkom (Purviance) i dotjerao se. Henry Bergman prvo je glumio glavnog konobara grubijana, ali ga je Chaplin poslije zamijenio s Ericom Campbellom. Prema dokumentarcu, Chaplin je razvio priču o skitnici i Purviance kao useljenicima nakon što je shvatio kako mu treba podloga za scenu u restoranu. Nakon snimanja uvodne sekvence dolaska u Ameriku, ponovno je snimio neke scene u restoranu kako bi bile konzistentne s novom radnjom (ovaj put s Bergmanom u ulozi umjetnika koji rješava Charliejev problem s plaćanjem obroka), te dodao epilog u kojem se Skitnica i Purviance odlaze vjenčati.

Vanjske poveznice