Švedski jezik: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2+) (robot Dodaje: ky:Швед тили
m r2.7.1) (robot Mijenja: ar:اللغة السويدية
Redak 69: Redak 69:
[[an:Idioma sueco]]
[[an:Idioma sueco]]
[[ang:Sƿēonisc sprǣc]]
[[ang:Sƿēonisc sprǣc]]
[[ar:لغة سويدية]]
[[ar:اللغة السويدية]]
[[arc:ܠܫܢܐ ܣܘܝܕܝܐ]]
[[arc:ܠܫܢܐ ܣܘܝܕܝܐ]]
[[arz:سويدى]]
[[arz:سويدى]]

Inačica od 21. ožujka 2012. u 08:11

{{{1}}}. {{{2}}}

Švedski jezik (svenska, ISO 639-3: swe), jedan od tri švedska jezika, šire danskošvedske podskupine istočnoskandinavskih jezika. Najsrodniji je danas nepriznatim jezicima skonskom i dalekarlijskom čiji su giovornici izvrgnuti švedizaciji. Švedski jezik ima 7.825.000 govornika u Švedskoj (1986.; po novijimm podacima 7.910.000) i 296.000 u Finskoj (1997.)[1]. Ima nekoliko dijalekata: sjevernošvedski u Norrlandu; istočnošvedski u Finskoj, Estoniji i selu Gammalsvenskby (na njihovom jeziku Gammölsvänskbi; ukr. Старошведське) u Ukrajini; svea; gotlandski (gutamal) koji potječe od starogotlandskog (forngutniska). Danas se tim jezikom služi oko 10.000.000 ljudi, uglavnom stanovnika Švedske i Finske. U Danskoj se govori na otoku Bornholm.

O švedskom kao posebnom jeziku može se govoriti tek svršetkom vikinškog doba (oko 800. godine), kada nastaju razlike između zapadnih i istočnih nordijskih jezika, a tek oko 1100. počinju postojati izrazitije razlike između danskog i švedskog. Godine 1495. tiskana je prva knjiga na švedskom, godine 1526. Novi zavjet te 1541. Biblija Gustava Vase.

Tradicionalno se švedski jezik dijeli na šest dijalektskih skupina:

  • sydsvenska mål - južnošvedski jezik
  • götamål
  • sveamål
  • norrländska mål
  • östsvenska mål - istočnošvedski jezik
  • gotländska mål - gotländski jezik

Suvremeni, pak, švedski poznaje preko stotinu dijalekata, različitih s obzirom na jačinu utjecaja standardnog švedskog jezika.

Standardni švedski jezik se naziva Rikssvenska (državni švedski) ili högsvenska (visoki švedski) i najčešći je govorni naziv u Švedskoj i Finskoj. Među jezikoslovcima je pak rašireniji izraz standardsvenska (standardni švedski).


Izvori

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Švedski jezik koji govori o jeziku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Predložak:Link FA

Predložak:Link FA Predložak:Link FA Predložak:Link FA Predložak:Link FA Predložak:Link FA