Achillobator: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: tr:Achillobator
m r2.6.4) (robot Dodaje: ar:أخيلوبيتور
Redak 48: Redak 48:
[[Kategorija:Teropodi]]
[[Kategorija:Teropodi]]


[[ar:أخيلوبيتور]]
[[ca:Achillobator]]
[[ca:Achillobator]]
[[cs:Achillobator]]
[[cs:Achillobator]]

Inačica od 27. ožujka 2012. u 05:42

Achillobator
Crtež
Crtež
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli

Raspon fosila: Kasna kreda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Dromaeosauridae
Rod: Achillobator
Perle, Norell, & Clark, 1999
Vrste
* A. giganticus Perle, Norell, & Clark, 1999. (tip)

Achillobator ("Ahilejev ratnik/heroj") je rod teropoda dromeosaurida iz perioda kasne krede, prije oko 90 milijuna godina; nastanjivao je današnju Mongoliju. Vjerojatno je bio aktivan dvonožni grabežljivac koji je lovio uz pomoć velike pandže oblika srpa na drugom prstu zadnjih udova. Bio je velik dromeosaurid: holotipni i jedini poznati primjerak Achillobatora je dug 5 metara.[1]

Naziv roda dolazi od Ahileja, poznatog grčkog ratnika u Trojanskom ratu, a mongolska riječ bator znači "ratnik" ili "heroj". Naziv roda se odnosi na veliku Ahilovu tetivu (ili petnu tetivu) koja je bila potrebna za pokretanje velike pandže na prstu, glavnog oružja dromeosaurida. Jedina do sada poznata vrsta je nazvana A. giganticus zato što je mnogo veća od većine ostalih dromeosaurida.

Otkriće i vrste

Fosilni ostaci Achillobatora prvi put su otkriveni tijekom ruske ekspedicije u Mongoliju 1989. godine, ali nisu bili opisani i imenovani sve do 1999. godine,[2] od strane mongolskog paleontologa Altangerela Perlea i Amerikanaca Marka Norella i Jima Clarka, ali opsi nije bio dovršen i zapravo je bio objavljen bez znanja zadnja dva autora.[3]

Kosti Achillobatora su pronađene uglavnom razbacane, ali spojene, uključujući i dio gornje čeljusti sa zubima, kao i kralješke iz svakog dijela kralješnice, rebra, kosti ramena, zdjelicu, prednje i zadnje udove. Ovi ostaci su pronađeni u formaciji Bayan Shireh u provinciji Dornogovi, i iz doba su kasne krede. Tačna starost nije tačno određena, ali postoje dvije hipoteze; na osnovu poređenja sa ostalim formacijama, fauna Bayan Shireha izgleda da potiče iz perioda između 93 i 80 milijuna godina prije naše ere.[4] Međutim, mjerenja magnetostratigrafije formacije izgleda da potvrđuje da cijeli Bayan Shireh potiče iz perioda između 98 i 83 milijuna godina.[5] Drugi dinosauri pronađeni u ovoj formaciji su Alectrosaurus, Segnosaurus, Talarurus i Bactrosaurus.

Klasifikacija

Achillobator je vjerojatno pripadao dromeosauridima, grupi dinosaura vrlo bliskih pticama. Dok su veze između dromeosaurida i drugih teropoda (uključujući i ptice) relativno dobro shvaćene, filogenija u porodičnom stablu nije. Najnovije analize pokazuju da je Achillobator vjerojatno pripadnik podporodice Dromaeosaurinae i time najsrodniji sjevernoameričkim vrstama kao što su Utahraptor i Dromaeosaurus. Deinonychus i Velociraptor su također dromeosauridi, ali se čini da predstavljaju drugu granu porodičnog stabla.[6]

Hipoteza himere

Zdjelica Achillobatora izgleda da pokazuje primitivne osobine Saurischia kada se uporedi sa ostalim dromeosauridima. Na primjer, preponska kost je vertikalno poravnana i ima veliko proširenje na kraju, a kod većine drugih dromeosaurida proširenje je manje i preponska kost je usmjerena prema nazad u istom smjeru kao i ischium.

Gore navedene razlike dovele su do razmišljanja da Achillobator predstavlja paleontološku himeru.[7] Međutim, druga sitraživanja pokušala su opovrgnuti to, naglasivši da su mnogi dijelovi fosila bili pronađeni polu-uzglobljeni, kao i to da se Achillobator u kladističkim analizama uvijek svrstava kao dromeosaurid, unatoč neobičnim osobinama.[8]

Izvori

  1. http://home.comcast.net/~eoraptor/Dromaeosaurs.htm#Achillobatorgiganticus
  2. Perle, A., Norell, M.A., and Clark, J. (1999). "A new maniraptoran theropod - Achillobator giganticus (Dromaeosauridae) - from the Upper Cretaceous of Burkhant, Mongolia." Contributions of the Mongolian-American Paleontological Project, 101: 1–105.
  3. Poling, Jeff (1996). "Dinosauria Translation and Pronunciation Guide" Last accessed 2008-07-07.
  4. Jerzykiewicz, T. and Russell, D.A. (1991). "Late Mesozoic stratigraphy and vertebrates of the Gobi Basin." Cretaceous Research, 12(4): 345-377.
  5. Hicks, J.F., Brinkman, D.L., Nichols, D.J., and Watabe, M. (1999). "Paleomagnetic and palynological analyses of Albian to Santonian strata at Bayn Shireh, Burkhant, and Khuren Dukh, eastern Gobi Desert, Mongolia." Cretaceous Research, 20(6): 829-850.
  6. Makovicky, J.A., Apesteguía, S., and Agnolín, F.L. (2005). "The earliest dromaeosaurid theropod from South America." Nature, 437: 1007-1011.
  7. Burnham, D.A., Derstler, K.L., Currie, P.J., Bakker, R.T., Zhou, Z., and Ostrom, J.H. (2000). "Remarkable new birdlike dinosaur (Theropoda: Maniraptora) from the Upper Cretaceous of Montana." University of Kansas Paleontological Contributions, 13: 1-14.
  8. Norell, M.A. and Makovicky, J.A. (2004). "Dromaeosauridae." In Weishampel, D.B., P. Dodson, and H. Osmolska (eds.). The Dinosauria (2nd Edition). Berkeley: University of California Press. Pp. 196-209.

Vanjske poveznice