RTL (Hrvatska): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 106: Redak 106:
== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.rtl.hr/ Službene stranice RTL Televizije]
* [http://www.rtl.hr/ Službene stranice RTL Televizije]
* [http://www.croportal.net/info/tv-raspored TV Program RTL]


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 31. ožujka 2012. u 22:52

RTL Televizija
RTL (Hrvatska)
Vrsta odašiljanja Televizija
Zemlja Nepoznata kratica »H«
Vlasnik RTL Grupa
Razina Nacionalna
Početak prikazivanja 30. travnja 2004.
Slogan Tvoja televizija
Službena stranica rtl.hr

RTL Televizija je hrvatska komercijalna televizijska postaja u 74 postotnom vlasništvu RTL Grupe [1] koja emitira svoj program od 30. travnja 2004. RTL Televizija prva je televizijska postaja u Hrvatskoj koja je počela stalno emitiranje u 16:9 formatu, i to 31. prosinca 2010. godine.

Program

Vlastita produkcija

Od samog početka emitiranja, RTL Televizija svakodnevno emitira svoje dnevne vijesti. Radnim danima vijesti su se emitirale u 18:30 sati, a večernje izdanje u 23:00 sata. Šestogodišnja koncepcija 15 minutnih vijesti pod nazivom "Vijesti RTL-a" došla je svom kraju 24. listopada 2010. kada je s emitiranjem krenula nova informativna emisija "RTL Danas". [2]

Među prvim domaćim emisijama s kojima je RTL Televizija započela svoj program bili su magazini Eksploziv i Eksploziv Vikend, prema istoimenoj emisiji RTL-a u Njemačkoj. Emisije su se bavile pričama, sudbinama i događajima iza kulisa i približavale su se običnim ljudima. Voditeljica tih emisija je bila Tatjana Jurić. Vikend izdanje Eksploziva kratko se zadržalo na malim ekranima, dok je tjedna verzija svoju posljednju emisiju emitirala 28. kolovoza 2009. [3]

RTL Televizija je emitirala i prvi hrvatski dnevni "talk show" "Sanja" čija je voditeljica bila hrvatska pjevačica Sanja Doležal. Emisija je s emitiranjem krenula 3. svibnja 2004. i emitirala se radnim danima u 17:45 sati. "Sanja" se doticala društvenih tema iz svakodnevnog života običnih i poznatih ljudi. Emisija je bila prihvaćena od strane starije i mlađe publike zbog Doležaline prirodnosti i smisla za humor. Zahvaljujući tim kritikama Sanja Doležal je u hrvatskim medijima bila prozvana "hrvatskom Oprah Winfrey". Nakon dvije sezone, show je otkazan u svibnju 2006. godine.

9. rujna 2004. RTL je krenuo i s prvom sezonom hrvatske inačice popularnog reality showa "Big Brother" koji je zahvaljujući gledanosti potrajao 6 sezona. Nakon isteka licence za taj show, RTL Televizija se usmjerila na nove reality formate kao što su modni "Hrvatski Top Model" i zabavno-glazbeni "Hrvatska traži zvijezdu".

Na programu su se također emitirali i licencni kviz "Veto", zabavne emisije "Srcolovka", "Pobijedi Šolu", "Salto", "Look", "Žuta minuta", "Zvijezde Extra", reality showovi "Vjeruj u ljubav", "Dvornikovi", "Ljubav je na selu", "Wipeout", "Fear Factor" i "Mijenjam ženu", sapunice "Zabranjena ljubav" i "Ne daj se, Nina", dnevni magazin "Ekskluziv", humoristične serije "Bibin svijet" i "Instruktor", te kulinarske emisije "Jezikova juha", "Večera za 5" i "Punom parom". Na programu su se emitirale i emisije Roberta Knjaza "Mjenjačnica", "Koledžicom po svijetu", "Najveći hrvatski misteriji" i "Slučajni turist". Posebnu gledanost imala je i serija "1001 noć"

Strana produkcija

RTL Televizija je emitirala velik broj stranih serija, pretežito američke i njemačke proizvodnje. Kroz godine, TV postaja je emitirala i razne filmove, od hollywoodskih blockbustera do televizijskih filmova, B-filmova i filmova iz europske kinematografije što uključuje i one nastale u vrijeme bivše Jugoslavije.

Sport

2009. godine RTL je prenosio Svjetsko prvenstvo u rukometu. [4]

Djelatnici

Trenutni djelatnici

Od rujna 2009. predsjednik uprave RTL Televizije je Johannes Züll, dotadašnji glavni izvršni direktor tvrtke Aegis Media za Njemačku.[5][6] Na RTL Televiziji trenutno rade televizijske ličnosti i voditelji Antonija Blaće, Ana Brdarić Boljat, Igor Bobić, Tomislav Jelinčić, Jasmina Kos, Nino Štambuk, Filip Brkić, Martina Detelić, Edita Misirić, Antonija Stupar-Jurkin, Stephan Macchi, Renata Sopek i Marijana Batinić.[7]

Bivši djelatnici

Na RTL Televiziji su radile televizijske ličnosti i voditelji Ana Strizić, Robert Knjaz, Tatjana Jurić, Neno Pavinčić, Ivana Plechinger, Daria Knez, Filip Brajković, Sanja Doležal, Korana Gvozdić, Vanja Halilović, Marko Lušić, Boris Mirković, Lorena Renko, Sanja Tahirović, Iva Bagić, Dorotea Lazanin Jelenc i ostali.

Trenutno na rasporedu

Strana produkcija od listopada 2011.

Hrvatski naziv serije Originalni naziv serije Zemlja porijekla
CSI CSI Nepoznata kratica »S«
CSI: Miami CSI Miami Nepoznata kratica »S«
CSI: NY CSI: NY Nepoznata kratica »S«
Mentalist The Mentalist Nepoznata kratica »S«
Put osvete Life Nepoznata kratica »S«
Na visokoj nozi Privileged Nepoznata kratica »S«
Hawaii Five-0 Hawaii Five-0 Nepoznata kratica »S«
Cobra 11 Alarm für Cobra 11
Emperatriz Emperatriz Nepoznata kratica »M«
Dragon Ball Z Dragon Ball Z Nepoznata kratica »J«
PopPixie PopPixie Nepoznata kratica »F«
Super Mario Bros Super Mario Bros Nepoznata kratica »J«

Hrvatska produkcija od rujna 2011.

Naziv emisije Format
RTL Danas informativna emisija
RTL 5 do 5 informativna emisija
Exkluziv Tabloid tabloidna emisija
Exkluziv Vikend tabloidna emisija
Večera za 5 lifestyle emisija
Zvijezde Extra zvjezdani magazin
Ruža vjetrova sapunica
Krv nije voda dramski serijal

Vanjske poveznice

Izvori

  1. Izvješće RTL Group
  2. RTL Danas u pripremi
  3. Ukida se Eksploziv
  4. RTL Televizija spremna za Svjetsko prvenstvo u rukometu
  5. Kontakt. RTL Televizija. Pristupljeno 25. travnja 2011.
  6. Johannes Züll appointed CEO of RTL Televizija (engleski). RTL Group. 16. srpnja 2009. Pristupljeno 25. travnja 2011.
  7. Redakcija RTL Danas

Predložak:Popis programa MAXtv-a Predložak:Popis programa DIGI TV-a Predložak:Programi B.net-a