Mala smrdljika: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m commonscat
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Uklanja: el:Μαστιχόδεντρο (missing)
Redak 40: Redak 40:
[[de:Mastixstrauch]]
[[de:Mastixstrauch]]
[[en:Pistacia lentiscus]]
[[en:Pistacia lentiscus]]
[[el:Μαστιχόδεντρο]]
[[es:Pistacia lentiscus]]
[[es:Pistacia lentiscus]]
[[eo:Lentisko]]
[[eo:Lentisko]]

Inačica od 23. travnja 2012. u 08:27

Tršlja
Listovi i cvjetovi
Listovi i cvjetovi
Sistematika
Carstvo: Plantae
Red: Sapindales
Porodica: Anacardiaceae
Rod: Pistacia
Vrsta: P. lentiscus
Dvojno ime
Pistacia lentiscus
L.

Tršlja (lat. Pistacia lentiscus) je vrsta dvodomne, zimzelene biljke iz roda Pistacia. To je mediteranska biljka koja raste na širokom području od Izraela, preko Turske i Grčke do Španjolske. U Hrvatskoj raste diljem Dalmacije, uključujući i otoke.

Opis

Raste kao grm visok 1-3 metara, rijetko kao stablo visine 8 metara. Kožasti listovi su naizmjenično raspoređeni na stabljici, te su dugi oko 5 centimetara. Cvjetovi su vrlo maleni, dvodomni. Raspoređeni su u poprilično gustim cvatovima. Muški cvjetovi su tamnocrveni, dok su ženski zelenkasti. Plod je u obliku koštunice promjera 4 milimetra, ispočetka crvene, kasnije potamni. Plod cvjetanja traje od ožujka do travnja.

Mastika

Najveća korist tršlje je smola dobivena zarezivanjem kore, sušena na suncu, koja se naziva mastika. Najcjenjenija je ona s grčkog otoka Khíosa, gdje raste poseban varijetet koji proizvodi jako puno smole. Mastika ima široku primjenu kod osvježavanja daha (kao žvakaća guma, može se reći i najstarija), liječenja gingivitisa, te želučanih i dišnih tegoba. Često se koristi i u kulinarstvu.

Tijekom vladavine Otomanskog carstva na Khíosu mastika je bila vrlo cijenjena, pa je čak i dosezala cijenu zlata, a sultan je za njezinu krađu naređivao smrtnu kaznu. Tijekom pokolja na Khíosu, stanovnici mjesta Mastichochoria morali su sultana i njegov harem opskrbljivati tom dragocjenom smolom. Tursko ime za taj otok, Sakız Adası znači "otok gume".

Izvori

  • Dankwart Seidel: Blumen am Mittelmeer. BLV Verlagsgesellschaft, München 2002. ISBN 3-405-16294-7.
  • Peter Schönfelder, Ingrid Schönfelder: Was blüht am Mittelmeer?. 4. Auflage. Kosmos, Stuttgart 2005. ISBN 3-440-10211-4.
  • Lucien F. Trueb, Ulrich Wyss: Mastix von Chios - ein begehrtes Baumharz. In: Naturwissenschaftliche Rundschau. 59, Nr. 6, 2006, ISSN 0028-1050, S. 297–302.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mala smrdljika