Međunarodni praznik rada: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: fy:Dei fan de Arbeid
Nema sažetka uređivanja
Redak 6: Redak 6:
1. svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od [[1889.]] godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen [[1890.]] godine u [[Maksimir|Maksimiru]].
1. svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od [[1889.]] godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen [[1890.]] godine u [[Maksimir|Maksimiru]].


U [[20. stoljeće|20. je stoljeću]] se datum s vremenom etablirao kao [[anarhizam|anarhistički]] i [[socijalizam|socijalistički]] blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.
U [[20. stoljeće|20. stoljeću]] se datum s vremenom etablirao kao [[anarhizam|anarhistički]] i [[socijalizam|socijalistički]] blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.


== Vidi još ==
== Vidi još ==

Inačica od 1. svibnja 2012. u 00:45

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.

1. svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.

U 20. stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

Vidi još

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Međunarodni praznik rada


Predložak:Link FA Predložak:Link FA