Wikipedija:Kriteriji: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
Redak 76: Redak 76:
[[hu:Wikipédia:Nevezetesség]]
[[hu:Wikipédia:Nevezetesség]]
[[id:Wikipedia:Kelayakan artikel]]
[[id:Wikipedia:Kelayakan artikel]]
[[is:Wikipedia:Markvert efni]]
[[it:Aiuto:Cosa mettere su Wikipedia]]
[[it:Aiuto:Cosa mettere su Wikipedia]]
[[ja:Wikipedia:特筆性]]
[[ja:Wikipedia:特筆性]]
[[jv:Wikipedia:Kelayakan artikel]]
[[ko:위키백과:저명성]]
[[ko:위키백과:저명성]]
[[lt:Vikipedija:Reikšmingumas]]
[[lt:Vikipedija:Reikšmingumas]]

Inačica od 12. svibnja 2012. u 09:33

Ovo je smjernica Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.
Pravila i smjernice
Pet stupova Wikipedije · Zanemarite sva pravila · Budite odvažni!
Univerzalni kodeks ponašanja
sva pravila i smjernice


Jedan od osnovnih postulata svake enciklopedije je valjan odabir članaka. Iako ima mnogo tema koje treba obraditi, sastavljači knjižnih enciklopedija ne stavljaju u njih one članke koji tu ne pripadaju.

Kad je u pitanju wikipedija, slobodna enciklopedija koju uređuje velik broj suradnika, dolazi do suprotnog učinka: suradnici pišu o raznim temama, i lako se potkradu članci kojima nije mjesto u enciklopediji.

Na engleskoj wikipediji ovi kriteriji su opisani opširno i detaljno, ovdje se navode samo najvažniji:

Ako članak dotičnog imena postoji u sljedećim izdanjima:

  • nova Hrvatska opća enciklopedija LZ Miroslav Krleža
  • Opća enciklopedija JLZ-a (8+1 svezak)

onda se može uvrstiti i na wikipediju na hrvatskom jeziku. Dodatni kriterij koji se odnosi na osobe jest:

  • Google tražilica (s rezultatima na relevantnim službenim stranicama) i broj izdanih knjiga

Wikipedija stoga nije ograničena samo na članke koji postoje u knjižnim enciklopedijama, no ipak na wikipediji nema mjesta osobama koje se ne mogu pronaći na najpopularnijoj tražilici. Čak i ako se mogu pronaći, bilo bi nužno da su dotični svojim radovima prisutni u javnom životu, ili da su na neki drugi način zaslužili da budu uvršteni u enciklopediju (npr. osvojivši neku državnu nagradu).

Vrhunski sportaši, znanstvenici i predsjednici vlada, svakako zaslužuju mjesto u enciklopediji i na wikipediji. No wikipedija zbog toga nije popis svih diplomiranih inženjera, znanstvenika s magisterijem ili predsjednika svih političkih stranaka u Hrvatskoj.

Wikipedija i političari

Politika je mnogima posao kojim se žele baviti, i kad je vrijeme izbora, ulice (tj. zidovi, reklamni panoi, a i pločnici) su prepuni plakata ili ostataka istih. Donedavno je hrvatska wikipedija bila mala, i nije bila zanimljiva kao sredstvo promocije, no kako nam wikipedija raste, sve je više onih koji uviđaju dobrobit svojeg pojavljivanja (ili pojavljivanja svojih miljenika) na stranicama wikipedije. Ukoliko se radi o predsjednicima država, logično je da predsjednici kako Hrvatske tako i stranih država i vlada imaju mjesto na hrvatskoj wikipediji, kao i hrvatski ministri i predsjednici političkih stranaka koje imaju zastupnike u Saboru.

S obzirom na broj zastupnika u Saboru, mogli bi čak tolerirati i sve zastupnike u njemu, od prvog saziva 1990. godine na ovamo, no ako nastavimo i dozvolimo da svaki čelnik ima svoj članak, bez obzira bio on čelnik države, grada, općine ili dobrovoljnog vatrogasnog društva, wikipedija će biti zatrpana uglavnom beskorisnim podatcima.

Stoga se ovdje definira sljedeći kriterij za osobe kojima je jedini osnov za pojavljivanje na wikipediji njihova politička aktivnost, dozvoljeno je pisati članke o:

  • predsjednicima države (hrvatskim i stranim, i kandidatima za taj položaj u Hrvatskoj)
  • predsjednicima Vlade (hrvatskim i stranim)
  • predsjednicima Sabora
  • ministrima u Vladi (hrvatskim)
  • predsjednicima političkih stranaka koje imaju zastupnike u Saboru

Za ostale političare (zastupnike u Saboru, gradonačelnike hrvatskih gradova, itd.) vrijedi pravilo da mogu biti pobrojani, npr. može postojati članak imena Popis saborskih zastupnika 4. saziv 2000.-2003., ili Popis gradonačelnika hrvatskih gradova (glavni grad Hrvatske smije imati zaseban članak Popis zagrebačkih gradonačelnika).

Cilj ovih kriterija je očuvanje wikipedije kao enciklopedije, izvora korisnih podataka, koju je potrebno uređivati ili dopunjavati postojeće članke.

Wikipedija i tvrtke

Značajnim tvrtkama mjesto je na Wikipediji na isti način kao i značajnim osobama. Pošto nije lako definirati značajne tvrtke, ovo su neki od prilagođenih zahtjeva spominjanih na ircu:

  • red veličine 1.000 zaposlenih (lako se ustanovi na stranicama HGK)
  • ima nekakav značajan monopol, izum ili povijesnu važnost u društvu
  • broj zaposlenih nije presudan (može biti i manje od 1.000 ako je zadovoljen neki drugi kriterij, a ni taj broj nije dovoljan ako nema nekog općeg značaja dotične tvrtke)

Napomena

  • Članci koji ne udovoljavaju ovim kriterijima obilježavaju se predloškom {{Kriteriji}}