Prijeđi na sadržaj

Bachov apsolutizam: razlika između inačica

Dodana 1.662 bajta ,  prije 10 godina
bez sažetka
No edit summary
'''Bachov apsolutizam''' - razdoblje između [[1850]]. i [[1859]]. godine nazvano po imenu [[Austrija|austrijskog]] ministra [[Alexander Bach|Alexandera Bacha]] za režim u tadašnjoj [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarskoj]] poznat po centralizaciji i germanizaciji (u [[Hrvatska|Hrvatskoj]] je ukinut Sabor, samouprava [[županija]], a uveden je [[njemački]] kao [[službeni jezik]]).
 
== Bachov apsolutizam u Hrvatskoj ==
 
Hrvatska je, vjerojatno, najgore osjetila to novo uređenje, novi sustav. U to vrijeme bile su završene borbe oko Sabora, stvaranja nove vlade. Općenito, Hrvatska je tada imala pred sobom pogled u sretniju budućnost. Ipak, ovakav novi sustav, koji se pojavio u vrijeme kad je Hrvatska postala dobrostojeća zemlja, uzdrmao ju je. Predviđalo se da će najjače posljedice novog sustava osjetiti hrvatski jezik, no ipak tako nije bilo. Nakon napornih borbi u vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda hrvatski je jezik posao jači, narodna svijest bila je jača stoga jezik nije ni pred čime pokleknuo.
 
Od kraja 1851. do sredine 1860. Hrvatska ponovno prolazi teško razdoblje. Bachov apsolutizam ipak se je uspio ugnijezditi u Hrvatskoj. Hrvatski činovnici su pomalo s vremenom nestajali, a dolazili su stranci. Čak i školovana hrvatska mladež je čučala po svojim kućama čekajući priliku za novi posao, no najčešće tu priliku nisu dočekali. Strogo se pazilo tko se s kim druži, koga tko posjećuje i tko s kim sjedi u gostionici. Zemlja je bila prepuna nemilosrdnih Bachovih husara i špijuna koji su, kada nisu imali koga pratiti, izmišljali situacije jer su plaću dobivali prema broju denuncijacija.
 
Osim loših, postojalo je i nekoliko dobih strana Bachovog apsolutizma u Hrvatskoj. Ponajprije to je bila modernizacija uprave i pravosuđa koje je do tad bilo u lošem stanju. Školstvo se podiglo na višu razinu, hrvatske su škole bile poput onih u ostalim zemljama monarhije. Seljaštvo je postalo ravnopravno s građanstvom, a kmetstvo, koje je bilo ukinuto još 1848., sada je potpuno iskorijenjeno.
 
 
13

uređivanja