Računalne igre uloga: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Uklanja: zh,pl,he,fr,es,hu,it,gl,id,de,ja,br,el,simple,scn,nl,sv,pt,eo,is,sk,ru,en,sr,tr,cv,no,th,ca,fi,uk,cs,bat-smg,bg,lt,da (strongly connected to hr:Igre uloga)
Redak 81: Redak 81:


[[ar:لعبة أدوار التعاقبية]]
[[ar:لعبة أدوار التعاقبية]]
[[br:RPG (C'hoari video)]]
[[bg:Ролева игра]]
[[ca:Joc de rol]]
[[cv:Сăнарлă вăйă]]
[[cs:Hra na hrdiny]]
[[da:Rollespil]]
[[de:Rollenspiel (Spiel)]]
[[en:Role-playing game]]
[[el:Παιχνίδι ρόλων]]
[[es:Juego de rol]]
[[eo:Rolludo]]
[[fr:Jeu de rôle]]
[[gl:Xogo de rol]]
[[he:משחק תפקידים]]
[[ko:롤플레잉 게임]]
[[ko:롤플레잉 게임]]
[[hr:Igre uloga]]
[[hr:Igre uloga]]
[[id:Permainan peran]]
[[ia:Joco de rol]]
[[ia:Joco de rol]]
[[is:Spunaspil]]
[[it:Gioco di ruolo]]
[[lt:Žaidimas vaidmenimis]]
[[hu:Szerepjáték]]
[[ms:Permainan video berperanan]]
[[ms:Permainan video berperanan]]
[[nl:Rollenspel (spel)]]
[[ja:ロールプレイングゲーム]]
[[no:Rollespill]]
[[pl:Gra fabularna]]
[[pt:Role-playing game]]
[[ru:Ролевая игра]]
[[scn:Jòcura di rolu]]
[[simple:Role-playing game]]
[[sk:Hra na hrdinov]]
[[sr:Фантазијска игра улога]]
[[fi:Roolipeli]]
[[sv:Rollspel]]
[[th:เกมเล่นตามบทบาท]]
[[tr:Rol yapma oyunu]]
[[uk:Рольова гра]]
[[bat-smg:RPG]]
[[zh:角色扮演游戏]]

Inačica od 19. svibnja 2012. u 04:18

Ovaj članak obrađuje računalne igre. Za društvene igre istog naziva koje uključuju papir, olovku, igraće kocke i drugo pogledajte igre uloga.

Računalne igre uloga (eng. RPG, Role Playing Games) su jedan od najzastupljenijih i najpopularnijih žanrova u igraćoj industriji.

Samo ime dolazi zbog vašeg načina igranja. Kroz RPG-e najčešće vodite jedan ili više likova (grupa zvana party = družina) i preuzimate njihove "uloge". Likovi mogu imati različite osobine (jaki napadi, specijalne čarolije i sl.), a glavni likovi se ističu dizajnom i naglašenim karakterom. Osim napredovanja kroz lokacije, skupljanja raznih predmeta (itema) i uništavanja neprijatelja, RPG igre su poznate najviše zbog svojih osebujnih i kompliciranih priča koje se protežu kroz cijelu igru.

Likovi

Bez glavnih likova ne bi bilo ovakvih igara. Glavnog lika, vođu grupe, upoznajemo na samom početku (neke igre vam daju opciju nazivanja lika kako hoćete), pregledavamo njegove vještine i osobine, a kroz njegove razgovore s drugim likovima dobijamo uvid u njegov karakter, često razrađen u sitne pojedinosti. S likovima se igrač poistovjećuje i simpatizira ga ili obrnuto, pa svaki igrač dobiva svoje iskustvo iste igre, što je posebnost ovakvih igara. Između likova se stvaraju (ne)prijateljstva i sklonosti (u jednoj igri: Shadow Hearts - pojavljuje se lik homoseksualne orijentacije).

Svaki lik koristi svoje oružje (mač, štap, pištolj, koplje,...),ima posebne specijalne vještine i izgleda drugačije od svih drugih likova. Čarolijama (više se koristi magija) se mogu koristiti samo magičari, ali ima igara u kojima likovi dijele magiju. U određenim vrstama RPG-a se likovi dijele na klase (više o tome poslije).

Postoje i neigrivi likovi - NPC - Non-Playable Characters, koji ili dublje razrađuju priču (jako važni, najčešće glavni neprijatelji) ili upotpunjuju svijet oko vas (šetaju gradom, prodaju predmete, daju vam zadatke i sl.). Budući da potonji nemaju važniju ulogu, nisu toliko razrađeni kao gl. likovi, ali ponovo imaju jednu svoju osobnost.

Sustav borbe

Drugi važni element RPG-a jest borba. U RPG-u likovi šetaju po polju, 3D okolišu ili prerendiranoj pozadini (u starijim RPG-ima),gdje mogu pričati s drugim likovima, kupovati predmete, odmoriti se u hotelu, pripremati se za borbu i sl. Field ekran se pojavljuje kada ste u gradu ili nekoj drugoj lokaciji. Izvan lokacija se nalazi svjetska mapa - world map, 2D-3D prikaz svijeta s prikazom svih lokacija. Na mapi se odvijaju borbe. Ovisno o igri,borbe se odvijaju slučajno (ne vidite neprijatelja) ili kako vi želite (neprijatelji su prikazani znakom ili nekim objektom). Kada dođe do borbe,ekran se mijenja i likovi se nađu na battle screenu - borbenom ekranu. Tada se borba odvija po pravilima igre i završava kad jedna strana pobijedi ili pobjegne. Nakon toga ste vraćeni na prijašnji ekran. Borbe se odvijaju na mapi i na polju.

Razvijanje Likova

U borbama likovi skupljaju iskustvo (EXP - Experience). Određena količina EXP-a je potrebna za dizanje lika na viši nivo (level), tako povećavajući osobine lika.

Osnovne osobine lika su:

  • Stamina/Energy/Vitality - nazivi za energiju lika, tj. količinu zdravlja. Više zdravlja, lik može pretrpjeti više štete, tj. ima više HP - Hit Pointsa.
  • Wisdom/Intelligence/Mana - nazivi za magičnu energiju lika. Više mag. energije,više magija može koristiti,tj. ima više MP - Mana Pointsa.
  • Strength/Power - snaga lika. Više snage,više fizičke štete može napraviti.
  • Magic Power/Mana Power - magična snaga lika. Više mag. snage,više štete magični napadi rade.
  • Defense - obrana lika protiv fizičkih napada. Više obrane,manje fiz. štete dobija.
  • Magic Defense - obrana lika protiv mag. napada. Više mag. obrane,manje mag. štete dobija.
  • Evasion/Agility - mogućnost lika da izbjegne napad.
  • Speed - brzina lika da reagira na komande.
  • Luck - sreća. Utječe na mnoge slučajne događaje u igri.

Ovisno o igri, može biti mnogo više osobina, ali ove su temelj svih.

Već spomenutim dizanjem levela se stječu i specijalne vještine. Kada lik dođe do određenog levela (npr. Level 10), dobit će vještinu koju samo on može koristiti (npr. Power Break - privremeno smanjuje snagu neprijatelja) korisnu družini. Lik se također poboljšava stavljanjem (equip) itema na sebe, poput oklopa, štitnika, ogrlica, narukvica i sl., svaki sa svojim sposobnostima (npr. Gold Armour diže Defense i Mag Def za 10 i omogućuje liku da koristi Holy magiju). Vještine koje lik može naučiti ima mnogo i drugačije su za svaku igru. Za korištenje specijalnih napada i sl. se koriste MP - Mana Points,HP - Hit Points ili AP - Action Points.

Magije se dijele po elementima: vatra, voda, zemlja, zrak (zna biti i neutralni element, te još i svjetlo - mrak). Dijele se po jačini: slaba, jaka i najjača. Još se i dijele po efektima: napadačke (zadaju štetu), statusne (liječe ili stavljaju dobre/loše efekte na likove, poput otrova) i magije za lječenje (obnavljaju energiju). Korištenje magije troši MP - Magic/Mana Points.

Vrste RPG-a

Po samoj borbi razlikujemo i vrste RPG-a:

  • Standardni (turn-based) RPG

Ovo je prva vrsta RPG-a. Borba se igra na poteze, na način da vi odredite svim likovima što da rade putem komandi na ekranu i tek tada se napada i brani. Kontrolu imate jedino kada upisujete komande,tijekom napadanja možete samo gledati rezultate. Ovo je preporučeno za početnike u igranju i igrače naklonjene sporom igranju.

  • Taktički RPG

Kompliciraniji oblik gornje vrste. Blizak strateškim igrama na poteze. Borba se odvija na velikom polju podijeljenom na kocke. Likovi se miču po određenom broju polja i tada mogu napadati ili obaviti neku drugu komandu. Uveliko najteži oblik mnogim igračima, treba velika količina znanja i dobra sposobnost taktiziranja.

  • Akcijski RPG

Borba je brza i kaotična. Likove upravljate slobodno po prostoru, najčešće vodite jednog, a druga dva vodi kompjuter/konzola. Brzo reagiranje, izbjegavanje i snalaženje općenito je potrebno.

  • Hack`n`Slash

Najsličniji akcijskom RPG-u,samo što ovdje vodite likove kroz velik (moguće slučajno kreiran) svijet,ne mijenjajući ekran direktno ulazite u borbu. Neprijatelja nikad dosta i svodi se na njihovo što brže ubijanje i ostati živ. Priča nije razvijena kao u ostalima. Pretežno popularan na PC-u.

  • Real-time RPG (stvarno vrijeme)

Poznat i Final Fantasy serijala, Real-time RPG je RPG u kojemu se borba odvija u stvarnom vremenu. Npr. na dnu ekrana imate mjerač koji, kada se napuni, vam donosi meni s opcijama za različite vrste napada. Kad završite potez, čekate da se mjerač ponovno napuni. Međutim, i neprijatelji također imaju mjerač. Kad im se napuni do kraja, i oni mogu napasti.

  • MMORPG - eng. Masive Multyplayer On-Line RPG

Odvija se u realnom vremenu sa velikim brojem igrača diljem svijeta spojenim na jedan ili više centralnih servera. Popularniji predstavnici ovakovog tipa RPG-a su World of Warcraft i Anarchy Online.

  • No ovo nisu svi podžanrovi RPG-a. Proizvođači stalno smišljaju nove tehnike i principe,ali uvijek imaju neku poveznicu s osnovnim oblicima.

Neprijatelji

Protivnici u RPG-u su većinom čudovišta i/ili vojnici. Čudovišta su često preuzeta iz narodnih mitova i legendi, tako da možete u više igara naići na Minotaura, razne zmajeve, vilenjake i dr. U početku počinjete sa slabim protivnicima, otprilike jednakima vašem Levelu. Postepeno će se mijenjati, jačati i povećavati broj. Svako malo, kada prijeđete jednu lokaciju ili obavite jedan zadatak, borit ćete se protiv bossa, jačeg neprijatelja od ostalih kojih ste do tada susreli. Borbe s bossovima su poznate kao teške i duge. Na kraju svakog RPG-a morate pobijediti bossa, ujedno najjačeg neprijatelja u igri. Zadnje borbe mogu potrajati i do jednog sata.

Itemi

Itemi su predmeti koje dobivate ili kupovinom ili pobjedom neprijatelja (rjeđe). Po vrijednosti dijele se na obične i rijetke (rare). Obični itemi služe za liječenje (npr. Potion - liječi 50 HP), stavljanje efekata (statusa), zadavanja štete (Grenade). Tu spadaju i oružja (Weapons), oklopi (Armor) i ostalo (Accesories). Mogu se koristiti u borbi. Rijetki itemi služe za daljni napredak u igri (još se zovu i Key Items ili Quest Items). Ne mogu se iskoristiti, osim kada to treba napraviti da bi mogli nastaviti dalje. Dobivaju se u posebnim uvjetima.

Priča

Priča u RPG-u mora biti opsežna, s mnogo likova, događanja, lokacija. Najpoznatiji RPG-evi, npr. Final Fantasy, Star Wars:Knights Of The Old Republic, Disgaea, Mass Effect i mnogi drugi pružaju užitak RPG igranja kroz odličnu priču dugu kao nekoliko romana. Nailazit ćete mnoge likove, upoznati njihove sudbine, upasti u političke, religijske i moralne zavrzlame. Mnogo moralnih tema se obradilo u RPG-ima, ponekad i šokantnih, ali je svaka ostavila dojam na igrača. Glavna tema u igri je praćena s mnogo sporednih i neobaveznih, svaka sa svojim likovima i događanjima. Sve zajedno se stapaju u jednu cjelinu i čini poseban užitak otkrivati dio po dio priče, sve do velikog finala na kraju kada se sve razrješava.

Umjetnost RPG-a

RPG ima veliki umjetnički potencijal. Vrhunski RPG-ovi imaju detaljno isplanirane okoliše, nacrtane rukom i potom prenesene u 3D. Umjetnici koji se ističu su Tetsuya Nomura i Yoshitaka Amano, oba priznata u svom radu u Final Fantasy serijalu, veliki su uzor slikarima fantastičnih prizora. Druga umjetnost po važnosti u RPG-u jest glazba. Od japanskih poskakujućih melodija do orkestralnih dionica vrijednih štovanja, sve ćete naći u RPG-u. Glazbeni majstor RPG-a je Nobuo Uemacu, još jedan suradnik u FF-u. Na kraju imamo i utjecaj filma. Važnije scene u RPG-ima se često predoče animacijama vrhunske kvalitete. Mogu biti animirane ručno (najčešće je anime), ali popularniji je FMV - Full Motion Video.

Vanjske poveznice

hr:Igre uloga