Augsburški mir: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 121 bajt ,  prije 10 godina
bez sažetka
m (r2.7.2) (robot Dodaje: sr:Аугзбуршки мир)
No edit summary
'''Augsburški mir''' je sporazum koji su potpisali [[Karlo V.]] i snage protestantskog [[Schmalkaldski savez|Schmalkaldskog saveza]] [[25. rujna]] [[1555.]] u gradu Augsburgu[[Augsburg]]u. Tim sporazumom okončano je nasilje između [[Luterani|luterana]] i katolika u [[Njemačka|Njemačkoj]]. Ovim mirom izjednačena su prava katolika i luterana.
==Luteranstva se izjednačuje s katoličanstvom==
 
Time je luteranstva postala službena vjera u Svetom rimskom carstvu. Prema principu, lat.. [[cuius regio eius religio]] koji znači: "čija je zemlja, onoga je i vjera" ili "kneževa zemlja, kneževa vjera", određuje se vjera u pojedinim područjima, što zapravo znači da vjera regionalnog vladara određuje vjeru podanika.
 
*Njemački kneževi (njih 255) mogu slobodno odabrati koja od dvije vjere (luteranstva ili katoličanstvo) će biti službena vjera njihovog područja
==Neriješena pitanja==
 
Augsburški mir je bio umjereno uspješan u rješavanju problema nastalih u carstvu. Povećana je vjerska snošljivost tolerancija, a carstvo je oslobođeno napetosti. Ostalo je još mnoštvo neriješenih pitanja. [[Anabaptisti]] i [[kalvinisti]] nisu bili zaštićeni tim sporazumom, tako da su različite protestantske skupine živjele u luteranskim područjima i bile su u opasnosti da ih luteranski regionalni vladar optuži za herezu. [[vjerska tolerancija|Tolerancija]] nije službeno postojala za kalvinistikalviniste sve do [[Westfalski mir|Westfalskog mira]] 1648.
 
Netolerancija prema [[husiti]]ma dovodi do [[Tridesetogodišnji rat|Tridesetogodišnjeg rata]]. Religiozna podjela stvorila je u Njemačkoj političku podjelu, koja je trajala do [[XIX. stoljeća]].
[[Kategorija:Povijest Njemačke]]
<!-- interwiki -->
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik