Princ od Walesa: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2+) (robot Mijenja: vi:Prince of Wales
m robot Mijenja: no:Prins av Wales
Redak 65: Redak 65:
[[my:ဝေလမင်းသား]]
[[my:ဝေလမင်းသား]]
[[nl:Prins van Wales]]
[[nl:Prins van Wales]]
[[no:Fyrste av Wales]]
[[no:Prins av Wales]]
[[pl:Książę Walii]]
[[pl:Książę Walii]]
[[pnb:پرنس آف ویلز]]
[[pnb:پرنس آف ویلز]]

Inačica od 11. lipnja 2012. u 15:13

Princ Charles (Karlo), trenutačni princ Walesa

Princ Walesa (velški Tywysog Cymru), titula tradicionalno dodijeljena prijestolonasljedniku, tj. sinu vladajućeg monarha Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i 15 drugih neovisnih kraljevina Commonwealtha (tj. bivšeg monarha Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Irske, prije toga Kraljevine Velike Britanije i još prije toga Kraljevine Engleske). Trenutačni princ Walesa jest princ Charles (Karlo), najstariji sin kraljice Elizabete II.

Uloge i odgovornosti

Princ Walesa trenutačno nema nikakvu službenu javnu ulogu ili odgovornost koju je propisao Parlament ili koju je delegirala Monarhija. Charles, kao princ Walesa, sadašnji je vojvoda Cornwalla odgovoran za vojvodinu Cornwall.

Povijest

Cjeloviti grb (štitna stečevina) Charlesa, princa Walesa.

Tijekom najvećeg dijela poslijerimskog perioda, nacija Wales bila je podijeljena na nekoliko manjih država. Prije normanskog osvajanja Engleske, najjači velški vladar u bilo kojem trenutku općenito se nazivao kraljem Brita. U 12. i 13. stoljeću ova se titula razvila u princa Walesa. Na latinskom je nova titula glasila "princeps Wallie", a na velškom "Tywysog Cymru". Riječ "Tywysog" doslovno se prevodi kao "vođa". (Glagol tywys znači voditi i dijeli zajednički korijen s modernom irskom riječi za premijera, Taoiseachom.)

U skladu s konvencionalnim znanjem, od 1301. godine princ Walesa obično je bio najstariji živući sin kralja ili kraljice Engleske (poslije Velike Britanije od 1707., odnosno Ujedinjene Kraljevine od 1801.). Riječ "živući" je važna. Nakon smrti princa Artura, princa Walesa, Henrik VII. dodijelio je svojemu drugom sinu, budućem Henriku VIII. titulu, iako je to učinio tek onda kada je postalo potpuno jasno da Arturova žena Katarina Aragonska nije trudna. Titula se ne stječe automatski; ona se sjedinjuje s krunom kada princ stupa na prijestolje ili nestaje nakon njegove smrti omogućujući suverenu da ponovo dodijeli titulu ako postoji drugi kvalificirani kandidat poput prijestolonasljednika koji nije najstariji živući sin nego najstariji sin umrlog najstarijeg sina (u slučaju Jurja III.).

Principat Wales dodjeljuje se danas zajedno s earlovinom Chesterom. Običaj je započeo 1399. godine, a svi prethodni prinčevi Walesa također su dobivali earlovinu, ali odvojeno od principata. Prije 1272. godine nasljedna i ne nužno kraljevska earlovina Chester bila je zaista stvarana nekoliko puta da bi svaki put bila spojena s krunom. Earlovina je ponovo bila stvorena, no spojila se s krunom 1307. i opet 1327. godine. Otada su njezina stvaranja uvijek bila pridružena sa stvaranjima principata Walesa.

Heraldičke insignije

"Perje princa Walesa". Ova heraldička značka prijestolonasljednika izvedena je prema nojevu perju koje je nosio Edvard, Crni Princ. Njemačko geslo "Ich dien" znači "služim."

Kao prijestolonasljednik nakon vladajućeg suverena, princ Walesa nosi kraljevski grb koji se razlikuje po bijeloj oznaci s trima točkama. Kada predstavlja Wales, on nosi grb principata Walesa okrunjen prijestolonasljednikovom krunom na inescutcheon-en-surtoutu. Ovaj izgled prvi je rabio budući kralj Edvard VIII. 1910. godine, a zatim trenutačni princ Walesa, princ Charles.[1]

Princ ima značku s trima nojevim perima (koja se može vidjeti na reversu prethodnog dizajna za decimalne kovanice dva britanska penija datiranih do 2008.), a potječe od vremena Crnog Princa kada ju je on rabio kao engleski nasljednik prije nego što je postao princ Walesa.

Osim ovih simbola koji se najčešće rabe, princ ima specijalnu zastavu za uporabu u samom Walesu. Štoviše, kao vojvoda Rothesayja ima poseban grb za uporabu u Škotskoj (i odgovarajuću zastavu); kao vojvoda Cornwalla slično za uporabu u vojvodini Cornwallu. Prikazi svih triju mogu se pronaći na popisu britanskih zastava.

Za teorije o porijeklu značke s nojevim perjem i gesla "Ich dien" (njem. "služim"), vidi perje princa Walesa.

Ostale titule i investitura

Principat Wales i earlovina Chester moraju se stvoriti jer se ne stječu automatski poput vojvodine Cornwalla, što je prijestolonasljednikova titula u Engleskoj, i vojvodine Rothesayja, earlovine Carricka i visokog stjuardstva Škotske, što su prijestolonasljednikove titule u Škotskoj. Časti nisu nasljedne, ali mogu se ponovo stvoriti ako princ Walesa ne nadživi kralja. Primjerice, kada princ Fridrik, princ Walesa nije nadživio kralja Jurja II., njegov najstariji sin princ Juraj (budući Juraj III.) imenovan je princem Walesa. Prijestolonasljednik je jedino vojvoda Cornwalla ako e suverenov najstariji živući sin; stoga budući Juraj III., unuk Jurja II., nije dobio ovu titulu. Vidi vojvoda Cornwalla za više detalja.

Referencije

Vanjske poveznice