Paleontologija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: war:Paleontolohiya
RedBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Dodaje: ext:Paleontologia
Redak 46: Redak 46:
[[et:Paleontoloogia]]
[[et:Paleontoloogia]]
[[eu:Paleontologia]]
[[eu:Paleontologia]]
[[ext:Paleontologia]]
[[fa:دیرین‌شناسی]]
[[fa:دیرین‌شناسی]]
[[fi:Paleontologia]]
[[fi:Paleontologia]]

Inačica od 15. lipnja 2012. u 23:23

Datoteka:Paleontologist chipping.jpg
Paleontolog pažljivo odvaja stijenu s kralježnice dinosaura.

Paleontologija je znanost o razvoju života na Zemlji, drevnih biljaka i životinja zasnovana na fosilima, svjedočanstvima njihovog postojanja sačuvanim u stijenama. Uključuje proučavanje fosila tijela, tragova, brloga, odbačenih dijelova, koprolite, i kemijske ostatke.

Suvremena paleontologija postavlja drevni život u njegov kontekst, proučavajući kako su dugoročne fizičke promjene globalne geografije ("paleogeografija") i klime ("paleoklima") utjecale na evoluciju života, kako su ekosustavi reagirali na te promjene, i zauzvrat promijenili planetarni okoliš, te kako su ti međusobni odzivi utjecali da današnju bioraznolikost. Dakle, paleontologija se preklapa s geologijom, proučavanjem stijena i formacija stijena, te s botanikom, biologijom, zoologijom, i ekologijom, disciplinama koje proučavaju živa bića i njihovu interakciju. Polenologija je proučavanje peluda, suvremenog ili fosilnog.

Glavne grane paleontologije su:

Postoje mnoge podgrane koje se tek razvijaju.

Fosili su već bili poznati primitivnim ljudima i ponekad su ispravno smatrani ostacima drevnih organizama. Organizirano proučavanje paleontologije potječe iz kasnog 18. stoljeća.

Vidi još