Dobit: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: hu:Profit
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Dobit''' ili ([[anglicizam]] '''Profit''') direktno označava razliku između prihoda i troškova. Prihod mora biti veći od troškova. Ukoliko je dobit manji od troškova, tvrtka ima gubitak.
'''Dobit''' ili ([[anglicizam]] '''Profit''') direktno označava razliku između prihoda i troškova. Prihod mora biti veći od troškova. Ukoliko su prihodi manji od troškova, tj. dobit ima negativnu vrijednost, kaže se da tvrtka ima gubitak.


Dobitak označava zaradu, tj. pozitivnu razliku u odnosu uloženog i dobivenog.
Dobitak označava zaradu, tj. pozitivnu razliku u odnosu uloženog i dobivenog.

Inačica od 21. lipnja 2012. u 14:40

Dobit ili (anglicizam Profit) direktno označava razliku između prihoda i troškova. Prihod mora biti veći od troškova. Ukoliko su prihodi manji od troškova, tj. dobit ima negativnu vrijednost, kaže se da tvrtka ima gubitak.

Dobitak označava zaradu, tj. pozitivnu razliku u odnosu uloženog i dobivenog.

Riječ vuče svoje korijene još iz latinskog jezika, gdje je značila "pravljene (ostvarivanje) napretka", a direktno u hrvatski jezik dolazi od francuske riječi "profit" - označava pozitivan prihod na investiciju od strane individualca ili poslovne operacije.

Pojam profit se razlikuje od učenja do učenja, tako postoje dva značenja: kapitalistički i marksistički. Danas se uglavnom kapitalističko značenje profita uzima kao valjano.

Dobit može biti i plaća za rad poduzetnika.