Ciudad Universitaria: razlika između inačica

Koordinate: 19°19′44″N 99°11′14″W / 19.32889°N 99.18722°W / 19.32889; -99.18722
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Vagobot (razgovor | doprinosi)
Redak 63: Redak 63:
[[Kategorija:Ciudad de México]]
[[Kategorija:Ciudad de México]]
[[Kategorija:Sveučilišta]]
[[Kategorija:Sveučilišta]]
[[Kategorija:Građevine u Meksiku]]


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Inačica od 26. lipnja 2012. u 01:17

Ovo je glavno značenje pojma Ciudad Universitaria. Za druga značenja pogledajte Ciudad Universitaria (Venezuela) i Ciudad Universitaria (Madrid).
Središnji gradski kampus sveučilišta UNAM
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Meksiko


Ciudad Universitaria na karti Meksiko
Ciudad Universitaria
Ciudad Universitaria
Lokacija UNAM-a u Meksiku
Godina uvrštenja2007. (31. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloi, ii, iv
Ugroženost-
PoveznicaUNESCO

Ciudad Universitaria (šp. za "Sveučilišni grad"; skr. CU) je središnji gradski kampus Autonomnog nacionalnog meksičkog sveučilišta (Universidad Nacional Autónoma de México ili skr. UNAM) koji se nalazi u četvrti Coyoacán, na jugu glavnog grada Meksika, Ciudad de Mexica. Sagrađen je od 1949.-54. godine kako bi se ukinula dotadašnja nesređenost fakulteta koji su bili raštrkani širom gradskog središta[1]. Ciudad Universitaria okružuje olimpijski stadion, a sastoji se od oko 40 fakulteta i instituta, kulturnog centra, ekološkog rezervata, središnje knjižnice i nekoliko muzeja koje su dizajnirali uglavnom arhitekti Mario Pani, Enrique del Moral, Domingo García Ramos, Armando Franco Rovirate, te još 50-tak drugih arhitekata, inžinjera i umjetnika. Projekt je rezultirao jedinstvenim primjerom integracije urbanizma, inženjerstva, dizajna krajobraza i arhitekture 20. stoljeća s likovnim dekoracijama koje su snažno inspirirane lokalnim običajima, posebice na meksičku pretšpanjolsku baštinu.

Toranj rektorata sa Siqueirosovim muralom

Zbog toga je središnji gradski kampus UNAM-a upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama 2007. godine kao "kompleks koji je utjelovljenje i ikona modernizma velikog društvenog i kulturnog značaja za cijelu Latinsku Ameriku"[2].

Iako UNAM ima i druge građevine u gradu Meksiku (uglavnom za postdiplomske studije i kulturu, u okruzima Acatlán, Aragón, Cuautitlán, Iztacala i Zaragoza)), te u drugim meksičkim saveznim državama (u gradovima Santiago de Querétaro, Morelia, Mérida, Ensenada, Cuernavaca i Leónu), , ali i drugim zemljama (u Kanadi i SAD-u), Ciudad Universitaria je njegov glavni simbol. Danas je CU gotovo autonomno područje grada Meksika sa svojim pravilima, vijećem, pa donekle i policijom, za razliku od drugih sličnih institucija na svijetu.

Odlike

Središnja knjižnica CU-a

Ciudad Universitaria pokriva više od 1.000 hektara, na 8 m debelom tlu od stvrdnute lave (El Pedregal) koje je nastalo prilikom erupcije obližnjeg vulkana Xitle oko 100. godine, te je njegovo kamenje korišteno za vanjsku oplatu brojnih građevina i ulica. Zbog konfiguracije tla jako je malo pravih ulica i putova, koji su uglavnom kružni. Građevine su uglavnom građene od običnih materijala poput betona, opeke i vulkanskog kamena, većinom tek dva-tri kata, te imaju velike prozore i vrtove ispred, ali i unutra. Iznimke su:

  • Središnja knjižnica koja je visoka kvadratična zgrada, pomalo izolirana od ostalih, koja je potpuno oslikana muralima Juana O'Gormana. Pročelja ove zgrade su prepoznata kao najveća zidna slika na svijetu, a prikazuje astečke i španjolske motive oko grba UNAM-a. Danas je najznamenitija građevina koja simbolizira ovo sveučilište.
  • Toranj rektorata je oslikao veliki meksički slikar David Alfaro Siqueiros.

Unutar ekološkog rezervata Ciudad Universitaria nalazi se park skulptura okružen velikim prirodnim krugom okamenjene lave tamne boje s bijelim betonskim trokutovima koji se poput suncokreta šire iz njegova središta. U njemu se nalaze brojne velike metalne skulpture modernih umjetnika.

U samom središtu Ciudad Universitaria nalazi se olimpijski stadion (Estadio Olímpico Universitario) izgrađen 1952. godine, koji je služio za XIX. Olimpijske igre - Ciudad Mexico 1968., ali i za svjetsko prvenstvo u nogometu - Meksiko 1986. god. Iznad njegova ulaza nalaze se oslikani reljefi slavnog meksičkog umjetnika, Diega Rivere. Danas se koristi kao sveučilišni stadion s atletskom stazom za studente, te kao nogometni stadion sveučilišnog nogometnog kluba Pumas koji se natječe u meksičkoj prvoj ligi (Primera División Profesional) čije su prvenstvo osvojili sedam puta.

Izvori

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ciudad Universitaria
  1. Edgar Tavares Lopez, Ciudad Universitaria, México Desconocido br. 372., veljača 2008., str. 90.–92. (šp.)
  2. Središnji gradski kampus sveučilišta UNAM na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 15. prosinca 2011.

Vanjske poveznice