Astana: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (robot Mijenja: uz:Ostona shahri
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: xmf:ასტანა
Redak 302: Redak 302:
[[war:Astana]]
[[war:Astana]]
[[wo:Astana]]
[[wo:Astana]]
[[xmf:ასტანა]]
[[yi:אסטאנא]]
[[yi:אסטאנא]]
[[yo:Astana]]
[[yo:Astana]]

Inačica od 9. srpnja 2012. u 23:26

Astana
Astana
Astana
Astana
Zastava
Zastava
Službeni pečat
Pečat
Stanovništvo (2009.)
 - Grad 750,632
 - Gustoća 841/km2
Vremenska zona BTT (UTC+6)
Službena stranica http://www.astana.kz
Zemljovid

Astana (kaz. i rus. Астана́, na kazahskom znači: „Glavni grad“; ranije Akmola, Akmolinsk, Celinograd i Akvmola) je glavni grad Kazahstana od 1997. Do ovog vremena grad u srcu Kazahstana nije bio od većeg značaja, a tada ga je predsjednik Nursultan Nazarbajev proglasio za novu prijestolnicu umjesto grada Almati. Broj stanovnika Astane je 2008. iznosio 613.800. Po tome je Astana drugi grad Kazahstana, posle Almatija.

Ranija imena grada su bila: Akmolinsk (1824–1961), Celinograd (1961–1991) i Akmola (1991-1997).

Astana leži na rijeci Išim. Klima u gradu je izrazito kontinentalna. Prosječne zimske temperature su -15°C , a izuzetno mogu pasti do -40°C. Najviše ljetne temperature prelaze 35°C.

Razlozi za premještanje prijestolnice u Astanu su: opasnost od zemljotresa u Almatiju, centralni položaj Astane u državi i težnja vlasti da se oslobodi utjecaja tradicionalnih klanova. Pored toga Astana nudi bolje uslove za ekonomski razvoj.

Posljednjih godina grad je doživio nagli ekonomski razvoj, izgradnju i doseljavanje novih stanovnika. Stari dio grada je sjeverno od rijeke, dok su novije četvrti na jugu. Izgradnja diplomatskog naselja, zgrada vlade i uređenje obala rijeke bi trebalo biti zavrseno do 2030. Planove za izgradnju novih gradskih četvrti izradio je japanski arhitekt Kišo Kurokava. U prosincu 2006. otkriveni su planovi da se u Astani izgradi divovski providni šator pod imenom „Kan šatiri“, visok 150 metara, koji bi pokrivao dio grada. Arhitekt ovog projekta je Norman Foster.

Astana ima međunarodni aerodrom udaljen 15 kilometara južno od centra (oznaka TSE). Novi aerodrom se planira zapadno od grada.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Astana
Nedovršeni članak Astana koji govori o gradu u Aziji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.