Empirijska formula: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Empirijska formula je najmanji mogući omjer kemijskih elemenata u nekom spoju. Npr. molekulska formula etena je C<sub>2</sub>H<sub>4</sub> a njegova empirijska formula spoja je CH...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Empirijska formula je najmanji mogući omjer kemijskih elemenata u nekom spoju. Npr. molekulska formula etena je C<sub>2</sub>H<sub>4</sub> a njegova empirijska formula spoja je CH<sub>2</sub>. Više spojeva može imati jednaku formulsku jedinku, pa npr. navedeni eten ima jednaku empirijsku formulu kao i svi ostali alkeni s jednom dvostukom vezom, ali i cikloalkani također imaju empirijsku formulu CH<sub>2</sub>. To nije samo slučaj u organskoj kemiji. N<sub>2</sub>O<sub>4</sub> i NO<sub>2</sub> imaju jednaku empirijsku formulu.
'''Empirijska formula''' je najmanji mogući omjer kemijskih elemenata u nekom [[kemijski spojevi|spoju]]. Npr. [[molekulska formula]] etena je C<sub>2</sub>H<sub>4</sub> a njegova empirijska formula spoja je CH<sub>2</sub>. Više spojeva može imati jednaku formulsku jedinku, pa npr. navedeni eten ima jednaku empirijsku formulu kao i svi ostali [[alkeni]] s jednom dvostukom vezom, ali i [[cikloalkani]] također imaju empirijsku formulu CH<sub>2</sub>. To nije samo slučaj u organskoj kemiji. [[Dušikovi oksidi]] N<sub>2</sub>O<sub>4</sub> i NO<sub>2</sub> imaju jednaku empirijsku formulu.


Ako nam je poznat maseni udio elemenata u nekome spoju, možemo odrediti i njegovu empirijsku formulu.
Ako nam je poznat maseni udio elemenata u nekome spoju, možemo odrediti i njegovu empirijsku formulu.

[[Kategorija:Kemija]]


[[ar:صيغة مجملة]]
[[br:Formulenn diaoz]]
[[ckb:شێوگی سەرەتایی]]
[[cs:Chemické složení]]
[[da:Empirisk formel]]
[[de:Verhältnisformel]]
[[en:Empirical formula]]
[[es:Fórmula empírica]]
[[fa:فرمول تجربی]]
[[fi:Empiirinen kaava]]
[[fr:Composition chimique]]
[[gl:Fórmula empírica]]
[[he:נוסחה אמפירית (כימיה)]]
[[hi:प्रयोगाधारित सूत्र]]
[[ht:Fòmil anpirik]]
[[id:Rumus empiris]]
[[it:Formula minima]]
[[lv:Ķīmiskais sastāvs]]
[[ms:Formula empirik]]
[[pl:Skład chemiczny]]
[[pt:Fórmula empírica]]
[[ru:Эмпирическая формула]]
[[simple:Chemical composition]]
[[sv:Empirisk formel]]
[[ur:تجریبی صیغہ]]
[[zh:实验式]]

Inačica od 10. srpnja 2012. u 20:39

Empirijska formula je najmanji mogući omjer kemijskih elemenata u nekom spoju. Npr. molekulska formula etena je C2H4 a njegova empirijska formula spoja je CH2. Više spojeva može imati jednaku formulsku jedinku, pa npr. navedeni eten ima jednaku empirijsku formulu kao i svi ostali alkeni s jednom dvostukom vezom, ali i cikloalkani također imaju empirijsku formulu CH2. To nije samo slučaj u organskoj kemiji. Dušikovi oksidi N2O4 i NO2 imaju jednaku empirijsku formulu.

Ako nam je poznat maseni udio elemenata u nekome spoju, možemo odrediti i njegovu empirijsku formulu.