Kuća Kallina u Zagrebu: razlika između inačica

Koordinate: 45°48′38″N 15°58′19″E / 45.8105064502495°N 15.9718626737595°E / 45.8105064502495; 15.9718626737595
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Commonscat
dopuna članka
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Kuca Kallina Zagreb 01052012 roberta f.jpg|mini|Kuća Kallina 2012.]]
[[Datoteka:Kuca Kallina Zagreb 01052012 roberta f.jpg|mini|Kuća Kallina 2012.]]
'''Kuća Kallina''' je znamenita [[Secesija|secesijska]] zgrada na uglu Masarykove i Gundulićeve ulice u [[Zagreb]]u. Sagrađena je [[1903.]]-[[1904.]] kao stambena zgrada za bogatog industrijalca Josipa Kallinu, koji je bio vlasnik i direktor tvornice keramike.
'''Kuća Kallina''' je znamenita [[Secesija|secesijska]] zgrada na jugozapadnom uglu Masarykove i Gundulićeve ulice u [[Zagreb]]u. Sagrađena je [[1903.]]-[[1904.]] kao stambena zgrada za bogatog industrijalca Josipa Kallinu, koji je bio vlasnik i direktor tvornice keramike.


Kuću je sagradio zagrebački arhitekt [[Vjekoslav Bastl]] u sklopu arhitektonskog biroa [[Leo Hönigsberg#Atelijer Hönigsberg & Deutsch|Hönigsberg & Deutsch]],<ref>Zlatko Jurić (1995), Arhitekt Vjekoslav Bastl – radovi 1901.-1910., ''Život umjetnosti'' br. 56-57, Zagreb. ISSN 0524-7794</ref> a smatra se jednim od najvažnijih ostvarenja [[Secesija|secesijske]] arhitekture u srednjoj Europi. Bastl je studirao na ''Akademie der Bildenden Künste'' u [[Beč|Beču]], pod [[Austrija|austrijskim]] arhitektom [[Otto Wagner|Ottom Wagnerom]], jednim od osnivača i najvažnijih predstavnika bečke [[Secesija|secesije]].
Trokatna kuća je uglovnica s balkonima na uglu, a ističe se naročito vrijednim pročeljem obloženim višebojnim keramičkim pločicama u pretežno plavoj i žutoj boji. Na uglovnom dijelu bogati su florealni ukrasi, dok je u zoni prvoga kata pločicama izvedeni motiv šišmiša, po kojem je ova kuća i poznata u popularnoj kulturi.


Trokatna kuća je uglovnica s balkonima na uglu, a ističe se naročito vrijednim pročeljem obloženim višebojnim [[Keramika|keramičkim]] pločicama u pretežno plavoj i žutoj boji (inspiriranim Wagnerovom ''Majolika Haus'' u Beču iz 1898.). Na uglovnom dijelu bogati su florealni ukrasi, dok je u zoni prvoga kata pločicama izvedeni motiv šišmiša, po kojem je ova kuća i poznata u popularnoj kulturi (svi ukrasni elementi prikazuju odlike [[Art Nouveau]] stila). Jedan od razloga za oblaganje keramičkim pločicama bila je i promidžba Kallininog poduzeća, čime je kuća pretvorena u golemu reklamu. Sve etaže su stambene, uz iznimku prizemlja kojemu je na ovoj lokaciji logično pripala poslovna namjena (trgovine).
Kuću je sagradio zagrebački arhitekt [[Vjekoslav Bastl]] u sklopu arhitektonskog biroa [[Leo Hönigsberg#Atelijer Hönigsberg & Deutsch|Hönigsberg & Deutsch]].<ref>Zlatko Jurić (1995), Arhitekt Vjekoslav Bastl – radovi 1901.-1910., ''Život umjetnosti'' br. 56-57, Zagreb. ISSN 0524-7794</ref> Kuća se smatra jednim od najvažnijih ostvarenja [[Secesija|secesijske]] arhitekture u srednjoj Europi.

Znamenito žuto-plavo pročelje zgrade je 2011. obnovljeno pod vodstvom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prva obnove kuće bila je neposredno prije Drugog svjetskog rata kada su uklonjeni dvometarski kapiteli. Kapiteli su vraćeni, a ponovo su napravljeni i stakleni podovi na balkonima. Bastl je ostavio velik trag na arhitektonskoj baštini Zagreba. Njegova su ostvarenja zgrade Trgovačko obrtničke komore na Trgu maršala Tita, [[Etnografski muzej Zagreb|Etnografski muzej]] na Mažuranićevu trgu, Ljekarna Pečić u Ilici 43, trgovačko-stambena zgrada Eugena Rada na Trgu bana Jelačića te zgrada Eugena Fellera, poznata i kao Elsa-Fluid dom u Jurišićevoj ulici.


== Galerija ==
== Galerija ==

Inačica od 12. srpnja 2012. u 20:35

Kuća Kallina 2012.

Kuća Kallina je znamenita secesijska zgrada na jugozapadnom uglu Masarykove i Gundulićeve ulice u Zagrebu. Sagrađena je 1903.-1904. kao stambena zgrada za bogatog industrijalca Josipa Kallinu, koji je bio vlasnik i direktor tvornice keramike.

Kuću je sagradio zagrebački arhitekt Vjekoslav Bastl u sklopu arhitektonskog biroa Hönigsberg & Deutsch,[1] a smatra se jednim od najvažnijih ostvarenja secesijske arhitekture u srednjoj Europi. Bastl je studirao na Akademie der Bildenden Künste u Beču, pod austrijskim arhitektom Ottom Wagnerom, jednim od osnivača i najvažnijih predstavnika bečke secesije.

Trokatna kuća je uglovnica s balkonima na uglu, a ističe se naročito vrijednim pročeljem obloženim višebojnim keramičkim pločicama u pretežno plavoj i žutoj boji (inspiriranim Wagnerovom Majolika Haus u Beču iz 1898.). Na uglovnom dijelu bogati su florealni ukrasi, dok je u zoni prvoga kata pločicama izvedeni motiv šišmiša, po kojem je ova kuća i poznata u popularnoj kulturi (svi ukrasni elementi prikazuju odlike Art Nouveau stila). Jedan od razloga za oblaganje keramičkim pločicama bila je i promidžba Kallininog poduzeća, čime je kuća pretvorena u golemu reklamu. Sve etaže su stambene, uz iznimku prizemlja kojemu je na ovoj lokaciji logično pripala poslovna namjena (trgovine).

Znamenito žuto-plavo pročelje zgrade je 2011. obnovljeno pod vodstvom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prva obnove kuće bila je neposredno prije Drugog svjetskog rata kada su uklonjeni dvometarski kapiteli. Kapiteli su vraćeni, a ponovo su napravljeni i stakleni podovi na balkonima. Bastl je ostavio velik trag na arhitektonskoj baštini Zagreba. Njegova su ostvarenja zgrade Trgovačko obrtničke komore na Trgu maršala Tita, Etnografski muzej na Mažuranićevu trgu, Ljekarna Pečić u Ilici 43, trgovačko-stambena zgrada Eugena Rada na Trgu bana Jelačića te zgrada Eugena Fellera, poznata i kao Elsa-Fluid dom u Jurišićevoj ulici.

Galerija

Izvori

  1. Zlatko Jurić (1995), Arhitekt Vjekoslav Bastl – radovi 1901.-1910., Život umjetnosti br. 56-57, Zagreb. ISSN 0524-7794
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kuća Kallina u Zagrebu