Pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Uklonjena promjena suradnika Marko Jurčić, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Ante Perkovic
Redak 1: Redak 1:
[[Republika Hrvatska]] je uvela instituciju [[Pravobranitelj za ravnopravnost spolova|pravobranitelja za ravnopravnost spolova]] [http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1585.htm Zakonom o ravnopravnosti spolova] [[2003]]. godine, sa svrhom zaštite i promicanje ravnopravnosti spolova kao temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj je ovlašten upozoravati, predlagati i davati preporuke.
#REDIRECT [[Pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova]]

Pravobranitelja za ravnopravnost spolova i njegove zamjenike imenuje i razrješava [[Hrvatski sabor]] na prijedlog [[Vlada Republike Hrvatske|Vlade Republike Hrvatske]]. Imenuju na vrijeme od osam godina i mogu biti ponovno imenovani. Sadašnja pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je [[Gordana Lukač Koritnik]].

Osim pravobranitelja za djecu, [[Vlada Republike Hrvatske]] osnovala je i Ured za ravnopravnost spolova kao stručnu službu za obavljanje poslova u vezi s ostvarivanjem ravnopravnosti spolova.

[[Kategorija:Politika Hrvatske]]

Inačica od 10. rujna 2006. u 22:44

Republika Hrvatska je uvela instituciju pravobranitelja za ravnopravnost spolova Zakonom o ravnopravnosti spolova 2003. godine, sa svrhom zaštite i promicanje ravnopravnosti spolova kao temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj je ovlašten upozoravati, predlagati i davati preporuke.

Pravobranitelja za ravnopravnost spolova i njegove zamjenike imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske. Imenuju na vrijeme od osam godina i mogu biti ponovno imenovani. Sadašnja pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je Gordana Lukač Koritnik.

Osim pravobranitelja za djecu, Vlada Republike Hrvatske osnovala je i Ured za ravnopravnost spolova kao stručnu službu za obavljanje poslova u vezi s ostvarivanjem ravnopravnosti spolova.