Homofobija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Chobot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.5) (robot Mijenja: ko:동성애 혐오증
Redak 67: Redak 67:
[[ja:ホモフォビア]]
[[ja:ホモフォビア]]
[[ka:ჰომოფობია]]
[[ka:ჰომოფობია]]
[[ko:호모포비아]]
[[ko:동성애 혐오증]]
[[ku:Homofobî]]
[[ku:Homofobî]]
[[la:Homophobia]]
[[la:Homophobia]]

Inačica od 23. srpnja 2012. u 13:48

Homofobija (od grč. homós koja znači isti, jednako i phóbos koja znači strah) je strah[1][2][3] i averzija [1][3] prema osobama homoseksualne orijentacije uključujući osobe koje su tako percipirane.

Institucionalna homofobija se odnosi na brojne načine kojima vlada, poslovni sektor, crkve i druge institucije i organizacije vrše diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije[nedostaje izvor].

Kulturalna, kolektivna ili društvena homofobija se odnosi na društvene norme i standarde koji diktiraju uvjerenje kako je biti heteroseksualan bolje ili moralnije nego biti lezbijke, gejevi i biseksualke/ci te da svatko jest ili bi trebao biti heteroseksualan. I za kulturalnu homofobiju se koristi naziv heteroseksizam.

Homofob je osoba koja ima strahove i averziju prema osobama homoseksualne orijentacije.

Heterofobi u društvu često javno istupaju na isti način kao i homofobi koristeći govor mržnje te pokazuju otvorenu averziju prema ljudima koji vjeruju da postoji jedino heteroseksualnost.

Uzroci homofobije

  • Homofobija kao skup predrasuda prvenstveno je uzrokovana neinformiranošću.

Kao što je slučaj sa seksizmom i rasizmom, osobe postaju homofobne djelovanjem društva i kulture koji se uče na predrsudama[nedostaje izvor]. Mitovi o lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama se nastavljaju prenositi u društvu usprkos dostupnosti točnih informacija[nedostaje izvor]. Seksualnu edukaciju i edukaciju o seksualnim pravima, ali i ljudskim pravima općenito gotovo je nemoguće dobiti nepristrano. Mnoge su osobe odrasle i nastavile vjerovati u stereotipe koje su naučile u djetinjstvu, a neke vjerske i konzervativne organizacije promoviraju neistine o ljudskoj seksualnosti i seksualnim i rodnim manjinama[nedostaje izvor]. Jedina dostupna informacija ostaju mediji, koji često u svrhu profita, pišu senzacionalistički[nedostaje izvor].

  • Interpersonalna homofobija (zlostavljanje i individualna diskriminacija) se može objasniti razmatranjem psiholoških čimbenika u povezanosti s predrasudama - latentno homoseksualne i biseksualne osobe.


Vidi još:

Izvori

  1. a b webster.com. 2008. Pristupljeno 29. siječnja 2008.
  2. homophobia. Dictonary.com. Dictonary.com. 2008. Pristupljeno 29. siječnja 2008.
  3. a b "European Parliament resolution on homophobia in Europe"

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Homofobija