Rade Šerbedžija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Chobot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.5) (robot Mijenja: ko:라데 세르베지아
Nema sažetka uređivanja
Redak 35: Redak 35:
Šerbedžija je rođen u mjestu Bunić kod [[Korenica|Korenice]], [[27. srpnja]] [[1946]]. godine.
Šerbedžija je rođen u mjestu Bunić kod [[Korenica|Korenice]], [[27. srpnja]] [[1946]]. godine.


Diplomirao [[1969]]. na Akademiji za kazalište, film i televiziju u [[Zagreb]]u, nakon čega je ubrzo angažiran u zagrebačkomu Dramskom kazalištu "[[Dramsko kazalište Gavella|Gavella]]". Nakon toga naizmjenično radi kao slobodni umjetnik, s angažmanom u HNK Zagreb, te ponovno u "Gavelli". Nadaren, iznimne glumačke tehnike, glumac i racija i temperamenta, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički najteže scene, pokazao se podjednako uvjerljiv u ulogama klasičnog (npr. Shakespeareovi [[Hamlet]] i [[Richard III]]) i modernog repertoara (npr. [[Ibsen]]ov [[Peer Gynt]]) - u raznim [[žanr]]ovima, tumačeći likove pozitivnih i negativnih osobina.
Diplomirao [[1969]]. na Akademiji za kazalište, film i televiziju u [[Zagreb]]u, nakon čega je ubrzo angažiran u zagrebačkomu Dramskom kazalištu "[[Dramsko kazalište Gavella|Gavella]]". Nakon toga naizmjenično radi kao slobodni umjetnik, s angažmanom u HNK Zagreb, te ponovno u "Gavelli". Nadaren, iznimne glumačke tehnike, glumac i racija i temperamenta, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički najteže scene, pokazao se podjednako uvjerljiv u ulogama klasičnog (npr. Shakespeareovi [[Hamlet]] i [[Rikard III., kralj Engleske|Richard III.]]) i modernog repertoara (npr. [[Ibsen]]ov [[Peer Gynt]]) - u raznim [[žanr]]ovima, tumačeći likove pozitivnih i negativnih osobina.


Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada "Vladimir Nazor", Nagrada "Dubravko Dujšin", Nagrada "Orlando" na Dubrovačkim ljetnim igrama). Na filmu debitira sporednom ulogom u Iluziji (1967.) [[Krsto Papić|K. Papića]], dok prvu glavnu - mladića na životnoj prekretnici - tumači u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968.) B. Ivande.
Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada "Vladimir Nazor", Nagrada "Dubravko Dujšin", Nagrada "Orlando" na Dubrovačkim ljetnim igrama). Na filmu debitira sporednom ulogom u Iluziji (1967.) [[Krsto Papić|K. Papića]], dok prvu glavnu - mladića na životnoj prekretnici - tumači u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968.) B. Ivande.

Inačica od 23. srpnja 2012. u 21:23

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija
Rođenje 27. srpnja 1946., Bunić kod Korenice
Zanimanje glumac, pjesnik, glazbenik
Supruga Lenka Udovički
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Rade Šerbedžija (Buniću kod Korenice, 27. srpnja 1946.) je hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac, pjesnik i glazbenik srpskog podrijetla.

Životopis

Šerbedžija je rođen u mjestu Bunić kod Korenice, 27. srpnja 1946. godine.

Diplomirao 1969. na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažiran u zagrebačkomu Dramskom kazalištu "Gavella". Nakon toga naizmjenično radi kao slobodni umjetnik, s angažmanom u HNK Zagreb, te ponovno u "Gavelli". Nadaren, iznimne glumačke tehnike, glumac i racija i temperamenta, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički najteže scene, pokazao se podjednako uvjerljiv u ulogama klasičnog (npr. Shakespeareovi Hamlet i Richard III.) i modernog repertoara (npr. Ibsenov Peer Gynt) - u raznim žanrovima, tumačeći likove pozitivnih i negativnih osobina.

Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada "Vladimir Nazor", Nagrada "Dubravko Dujšin", Nagrada "Orlando" na Dubrovačkim ljetnim igrama). Na filmu debitira sporednom ulogom u Iluziji (1967.) K. Papića, dok prvu glavnu - mladića na životnoj prekretnici - tumači u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968.) B. Ivande.

Otada sve češće nastupa u glavnim ulogama dobivajući popularnost i ulazeći u krug najrespektiranijih jugoslavenskih glumaca - u filmovima raspona od ratnih drama do suvremene tematike. Tako su početkom 70-ih godina zapažene njegove uloge komunističkog aktivista dezorijentiranog u privatnom životu u Crvenom klasju (1970.) Ž. Pavlovića i seoskog mladića suočenog s nepravdom u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja (1973.) K. Papića. U to vrijeme ističe se i u filmovima koji kritički oslikavaju jugoslavensku suvremenost: kao skladatelj kod kojeg prevladava karijerizam (što potvrđuje njegovu sposobnost karakternog glumca) u filmu Bravo maestro (1978.) R. Grlića (Zlatna arena u Puli) i u naslovnoj ulozi u Novinaru (1979.) F. Hadžića.

Najuspješnija filmska godina za Šerbedžiju je vjerojatno bila 1986. kada s dvije uloge u filmovima dobija titulu najuspješnijeg na pulskom festivalu: revolucionara koji se ne snalazi u poratnom vremenu u Večernjim zvonima L. Zafranovića (Zlatna arena) i radnika ogorčenog siromaštvom i životnim nedaćama u Snu o ruži Ž. Tadića (Velika povelja u Nišu). Velikog radnog potencijala, s uspjehom glumi i na televiziji: u tv-serijama U registraturi, Nikola Tesla (u naslovnoj ulozi), Prosjaci i sinovi i Bombaški proces (kao Josip Broz Tito). Godine 1982. dobio je godišnju nagradu australske televizije Sammy za glavnu ulogu u australskoj televizijskoj ekranizaciji drame Oslobođenje Skoplja D. Jovanovića. Objavio je 2 zbirke pjesama: Promjenljivi i Crno, crveno. Bio je predavač scenskog govora i glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu te kao izvanredni profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Odlazak u emigraciju

Godine 1991. napušta Hrvatsku odlazi u Srbiju gdje se također probio kao glumac. Za vrijeme Srpske agresije živio i radio je do 1992. u Srbiji (Jugoslaviji). U filmu „Dezerter“ Živojina Pavlovića koji je dovršen sredinom 1992. Šerbedžija je glumio glavnu ulogu. Film snimljen nakon okupacije u Vukovaru, kada je ovaj grad „pripadao“ "Srpskoj krajini". U tom filmu se pokazuju i snimci razrušenoga grada.

Unatoč tome što je već glumio u 80-ak filmova distribuiranih uglavnom na području bivše Jugoslavije, proboj u svjetske vode zadobio je filmom Hanin rat te filmom Prije kiše Milče Mančevskog. 1996. Šerbedžija je glumio oca izbjeglice u filmu Belma te u novozelandskom filmu Ne znam engleski (Broken English). Potom su uslijedile uloge u vodećim holivudskim ostvarenjima Svemirski kauboji, Nemoguća misija, Zdrpi i briši i drugi.

Šerbedžija je poznat i po čitanju poezije te kazališnim predstavama. Pokrenuo je i novo kazalište Ullysses u Puli, koji je premijeru doživio s predstavom Kralj Lear na Brijunima pod redateljskom palicom njegove supruge Lenke.

Radi s mnogim velikim imenima, a s nekima od njih kao što je Vanessa Redgrave, Phillip Noyce ili Tom Cruise obiteljski je prijatelj. Radio je i sa slavnim Stanleyom Kubrickom te Clintom Eastwoodom, no Šerbedžija je ostao dosljedan sebi izjavama kako su "dobri su režiseri jednako dobri svugdje na svijetu, a glumci se prepoznaju već pri prvom pogledu" sjećajući se glumaca s naših prostora kao što su Inge Apelt ili Miodrag Krivokapić. Uz obitelj Šovagović, Šerbedžija sa svojom djecom iz prvog braka, Danilom koji studira film u Americi i Lucijom, dobitnicom Zlatne arene za ulogu u filmu "Polagana predaja", na dobrom putu ostvariti još jednu jaku "filmašku obitelj".

Rade Šerbedžija je suprug Lenke Udovički, s kojom ima kćeri Ninu, Milicu Almu, Vanju, a iz prvog braka Luciju te sina Danila.

Studij glume u Rijeci

Od 2010. godine živi u Rijeci, a na novom će poslijediplomskom studiju glume (»Gluma, mediji, kultura«) što ga od ožujka 2011. pokreće Sveučilište u Rijeci predavati zajedno sa svojom suprugom Lenkom Udovički.[1]

Filmografija

1980.-1990.

1990.-2000.

2000.

Nagrade

  • Nagrade Sterijinog pozorja, 3 puta
  • Nagrada "Vladimir Nazor"
  • Nagrada "Dubravko Dujšin"
  • Nagrada "Orlando" na Dubrovačkim ljetnim igrama
  • 2007. Nagrada Marko Aurelije kao najbolji glumac na 2. međunarodnom filmskom festivalu u Rimu

Izvori