Metro-Goldwyn-Mayer: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
TjBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Dodaje: sh:Metro-Goldwyn-Mayer
m r2.7.2+) (robot Mijenja: ko:메트로 골드윈 메이어
Redak 98: Redak 98:
[[jv:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[jv:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[ka:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[ka:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[ko:메트로-골드윈-메이어]]
[[ko:메트로 골드윈 메이어]]
[[mk:Метро-Голдвин-Мајер]]
[[mk:Метро-Голдвин-Мајер]]
[[ms:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[ms:Metro-Goldwyn-Mayer]]

Inačica od 9. kolovoza 2012. u 08:33

Metro-Goldwyn-Mayer
Vrsta privatno vlasništvo
Osnovana 1924.
Osnivač(i) Marcus Loew
Sjedište Los Angeles, Kalifornija, SAD
Los AngelesKalifornija, SAD
Predsjednik Gary Barber
Djelatnost(i) film
Proizvodi filmovi i televizijski program
Vlasnik MGM Holdings, Inc.
Slogan 'Ars Gratia Artis'
Web stranica http://www.mgm.com/

Metro-Goldwyn-Mayer (skraćeno MGM), američka filmska kompanija za proizvodnju i distribuciju filmova i televizijskog programa. Kompaniju je osnovao Marcus Loew 1924. godine spajanjem studija Metro Pictures, Goldwyn Pictures Corporation i Louis B. Mayer Pictures.

Povijest

Kompanija je osnovana 1924. godine kada je Marcus Loew udružio "Metro Pictures" (osnovan 1916.) s "Goldwyn Pictures Corporation" (osnovan 1917.) i "Louis B. Mayer Pictures".[1] Novoutemeljena kompanija bila je zadužena za osiguravanje filmova za Loew's Theatre i bila je podređena tvrtci Loew Inc. Moto studija je Ars Gratia Artis što u prijevodu s latinskog znači "Umjetnost radi umjetnosti", dok je za logo uzeta maskota (Leo Lav) pridruženog studija Goldwyn Pictures.[2]

Tijekom 30-ih i za vrijeme Drugog svjetskog rata (1939.-1945.), MGM je bio vodeći holivudski filmski studio, koji je u to vrijeme izdao dvije velike uspješnice, Zameo ih vjetar i Čarobnjak iz Oza, oba filma iz 1939. godine.

U 50-ima i 60-ima studio je izgubio vodeću ulogu u filmskoj industriji u vremenu restrukturiranja odnosa na filmskom tržištu. Ipak, i u tom vremenu studio je distribuirao nekoliko kasnijih filmskih klasika kao što su Amerikanac u Parizu (1951), Pjevajmo na kiši (1952.) i Ben-Hur (1959.) te Doktor Živago (1965.).

Godine 1981. tadašnji vlasnik MGM-a milijunaš Kirk Kerkorian kupio je studio United Artists i promijenio ime kompanije u MGM/UA Entertainment Co. Pet godina kasnije, kompaniju je kupio medijski mogul Ted Turner i preimenovao je u MGM Entertainment Co., ali ju je uskoro opet prodao Kerkorianu koji je MGM i UA opet razdvojio kao dva branda.

Izabrana filmografija

Vidi još

Bilješke

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Metro-Goldwyn-Mayer koji govori o tvrtki treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.