Razlika između inačica stranice »Osobno računalo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 49 bajtova ,  prije 8 godina
poveznica
m (r2.7.1) (robot Dodaje: mn:Персональ компьютер)
(poveznica)
[[Datoteka:Computer-aj aj ashton 01.svg|mini|250px|Crtež stolnog osobnog računala]]
'''Osobno računalo''' ({{en|personal computer, PC}}) je [[računalo]] je opće namjene koje je po fizičkoj veličini, mogućnostima i cijeni pogodno za osobnu uporabu te kojim upravlja izravno krajnji korisnik bez pomoći računalnog operatera, za razliku od [[središnje računalo|središnjeg računala]] i [[poslužitelj]]a koje istovremeno može rabiti više krajnjih korisnika ali zahtijevaju podršku dodatnog stručnog osoblja.
 
S obzirom na prikladnost za prenošenje osobno računalo može biti stolno ({{en|desktop computer}}), koje nije prikladno za prenošenje, ili [[prijenosno računalo|prijenosno]], kojeg korisnik može lako prenositi ili čak koristiti u pokretu.
 
Danas su osobna računala u masovnoj uporabi širom svijeta i na njima se najčešće koriste [[računalni programi]] za obradu teksta i slika, tablične kalkulacije, baze podataka, pregled web-stranica, [[Elektronička pošta|e-poštu]], audio-vizualnu komunikaciju, reproduciranje digitalnih multimedijskih sadržaja te za igranje. Na raspolaganju je i mnoštvo programa za razne druge specijalne namjene. Današnja osobna računala redovito imaju mogućnost spajanja u [[LAN|lokalnu računalnu mrežu]] i na [[Internet]].
 
== Povijest ==
 
Osobna računala pojavila su se [[1970-ih]]-tih godina a među prvim proizvođačima bile su tvrtke [[Apple]], [[Hewlett-Packard]] i [[IBM]]. Veće širenje osobnih računala počelo je s pojavom računala [[IBM PC]] (model 5150) koje je izišlo [[12. kolovoza]] [[1981.]] godine, a cijenom je bilo prikladno i za poslovnu i za kućnu uporabu u ekonomski razvijenim državama. Među popularnim kućnim osobnim računalima s početka [[1980-ih]]-tih bila su i sljedeća: [[Atari]] ST, [[Commodore 64]]/[[Amiga]], [[ZX 80]]/[[ZX 81]], [[ZX Spectrum]].
 
Zahvaljujući hardverskoj arhitekturi koja je omogućavala nadograđivanje računala komponentama drugih proizvođača, računala IBM PC i njima kompatibilna drugih proizvođača (tzv. klonovi) postigla su dominaciju na tržištu, dok im je jedini konkurent ostao [[Apple Macintosh]]. Ova računala zasnivala su se na [[procesor]]ima tvrtke [[Intel]] a kao [[operacijski sustav]] korišten je prvo [[MS-DOS]] a zatim [[Microsoft Windows]]. Od 1991. kada se pojavio [[Linux]], na osobnim računalima se također koriste sustavi sastavljeni od [[slobodni softver|slobodnog softvera]].

Navigacijski izbornik