Wikipedija:Navođenje izvora: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bolja formulacija
(bolja formulacija)
== Kako navesti izvor ==
 
Izvor na kojeg se pozivamo, bilo da je to poveznica na neku internetsku stranicu (izvan Wikipedije) ili neka tiskano djelo, navodi se između oznaka (''tagova'') '''<nowiki><ref></nowiki>''' i '''<nowiki></ref></nowiki>''', što u tekstu proizvodi plavu brojčicu s poveznicom na odgovarajuću stavku u popisu svih izvora korištenih u članku.
 
Ako se više puta navodi isti izvor, on se imenuje samo jednom:
<nowiki><ref name="Cekol">[http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac265.nsf/AllWebDocs/ogr1 Vijenac br. 265/2004.,] Sandra Cekol: ''Čeh, Leh i Meh'', 29. travnja 2004.</ref></nowiki>
 
NavođenjeIzvor izvoravalja trebanavesti postavitišto blizubliže tekstaizjavi odnosno tekstu na kojeg se dotični izvori odnosi. Ako se izvor odnosi na dio rečenice, osobitoizvor onajje kojilogično bii mogao biti sporan, izvor trebapoželjno navesti na kraju tog dijela rečenice, kako bi se izbjegli nesporazumi. Ako se pakizvor odnosi na cijelu rečenicu ili odlomak teksta, onda ga se izvor navodi na kraju rečenice odnosno odlomka.
 
Između teksta i oznake izvora (tagovaoznaka <nowiki><ref></ref></nowiki>) nemolimo ostavljane seostavljajte razmak (jer se kod prikaza teksta može dogoditi prijelom retka na mjestu između teksta i poveznice na izvor čime oni više ne bi bili vizualno povezani). Ako se izvor odnosi na cijelu rečenicu ili odlomak, oznaka izvora stavlja se iza interpunkcijskog znaka na kraju rečenice.
 
== Kako napraviti popis izvora ==
 
Dotični tekst će uz naslov '''Izvori''' napraviti popis izvora koje možemo provjeriti i tako ustanoviti vjerodostojnost članka. Osim naslova '''Izvori''' mogu se rabiti i '''Bilješke''' ili '''Literatura'''. U člancima u kojima nema internetskih poveznica, a iz knjiga nisu navedeni citati nego su knjige navedene više kao popis dodatne literature, smisleniji je naslov "Literatura", makar je preporučljivo navoditi stranicu knjige koja potkrjepljuje navode iz članka. Kada se tagovi <nowiki><ref></ref></nowiki> uglavnom rabe za bilješke (ili su bilješke pomiješane s izvorima), autor članka će sam ocijeniti je li primjereniji naslov "Bilješke" ili "Izvori".
 
* <nowiki>{{Izvori|2}}</nowiki> odnosno <nowiki>{{Izvori|3}}</nowiki> slaže izvore u dva ili tri stupca, što može biti prikladno ako je u članku velik broj izvora.
 
==Vidi i==
 
[[Kategorija:Smjernice Wikipedije|Navođenje izvora]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[bg:Уикипедия:Цитирайте източниците си]]

Navigacijski izbornik