Noriljsk: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
YurikBot (razgovor | doprinosi)
CrniBot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Mijenja category u Kategorija
Redak 15: Redak 15:
<!-- zatvoreni gradovi -->
<!-- zatvoreni gradovi -->


[[Category:Gradovi u Rusiji]]
[[Kategorija:Gradovi u Rusiji]]
[[Kategorija:Tajmirski autonomni okrug]]
[[Kategorija:Tajmirski autonomni okrug]]



Inačica od 13. rujna 2006. u 18:37

Noriljsk ili Norilsk (ruski Норильск) je izvorno osnovan 1935. kao sovjetski logor za prisilni rad. Danas je glavno naselje u Krasnojarskom kraju. Zemljopisni mu je položaj 69,34° sjeverne zemljopisne širine i 88,22° istočne zemljopisne dužine.

Najsjeverniji je grad u Sibiru i drugi grad po veličini, iza Murmanska, iznad Arktičkog kruga. Uz Jakutsk jedini je veliki grad na području merzlote.

Broj stanovnika: 175.000.

Noriljsk se nalazi između Zapadnosibirske ravnice i Srednjesibirske ravnice u podnožju 1700 m visokog Putoranskog gorja.

Ispod grada Noriljska nalaze se jedne od najvećih naslaga nikla na svijetu. Sukladno tome, rudarstvo i obrada rude su glavne industrije. Noriljsk je središte regije u kojoj se vade nikal, bakar, kobalt, platina i ugljen.

Za mineralne naslage u Sibiru znalo se dva stoljeća prije nego što je osnovan Noriljsk. Ipak, s vađenjem ruda započelo se tek 1939. godine, kada je za potporu gradu uspostavljena pruga prema lukama na rijeci Jenisej. Tijekom ljeta se iz ovih luka prevozila ruda u europski dio Rusije morem. Iste godine odlučeno je Noriljsk pretvoriti u gradsko naselje pa je gradski status dobio 1953. godine.

Godine 2001. Noriljsk je proglašen zatvorenim gradom za strance, a ulazne dozvole zahtijevaju se i za građane Ruske Federacije.