Baekje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.6.4) (robot Dodaje: ar:بيكجي
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: ar:بيكجيar:بايكجي
Redak 20: Redak 20:
[[Kategorija:Povijest Koreje]]
[[Kategorija:Povijest Koreje]]


[[ar:بيكجي]]
[[ar:بايكجي]]
[[br:Baekje]]
[[br:Baekje]]
[[de:Baekje]]
[[de:Baekje]]

Inačica od 26. kolovoza 2012. u 00:25

Baekje ili Paekche (hanja 百濟 hangul 백제) pɛk̚tɕ͈e) (18. pr. Kr.660.) je bilo staro kraljevstvo smješteno na području današnje jugozapadne Koreje. Uz Goguryeo i Sillu je predstavljalo jedno od Tri kraljevstva Koreje.

Baekje je na području Wirye-sung (oko današnjeg Seoula) osnovao Onjo, treći sin Jumonga, osnivača države Goguryeo te njegove supruge So Seo-no. Baekje je, kao Goguryeo, tvrdio da predstavlja nasljednika države Buyeo, koja je postojala u današnjoj južnoj Mandžuriji u doba propasti države Gojoseon.

Baekje je tokom postojanja bila povremeno saveznik, a i suparnik država Goguryeo i Silla, s obzirom da su se tri države natjecale za nadzor nad poluotokom. Baekje je vrhunac moći imala u 4. stoljeću, kada je držala najveći dio zapadnog Korejskog poluotoka - na sjever do današnjeg Pyongyanga - kao i djelove današnje Kine. U to je doba uživala status regionalne sile te imala razvijene diplomatske i trgovačke odnose sa Kinom i Japanom.

Godine 660. je porazio savez države Silla i kineske dinastije Tang te je anektirana u novu državu, poznatu kao Ujedinjena Silla.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Baekje

Vanjske poveznice