Razlika između inačica stranice »Pokrajinski park dinosaura«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
Velike rijeke koje su tekle ovuda prije 75 milijuna godina ostavile su naslage pijeska i blata koji čine zidove doline, brda i ''hoodoos'' (pješčenjačke stupce) današnjeg parka dinosaura. Prije oko 15.000 godina ovo područje je bilo ravno i pokriveno ledenjacima debljine od oko 600 m. Tijekom tog [[ledeno doba|ledenog doba]] topljenje ledenjaka je isklesalo kanale strmih stranica, a kristali leda, vjetar i voda su nastavili oblikovati ''badlands''. Danas voda iz prerijskih potoka i odvoda i dalje oblikuje krajolik i izlaže njegove čvrste temelje.
 
Tijekom kasne krede, prije 75 milijuna godina, krajolik je bio potpuno drugačiji. Klima je bila [[suptropi|suptropska]] s bujnim šumama koje su pokrivale obalnu ravnicu. Rijeke su tekle istočno preko ravnice u toplo unutarnje more ''[[Bearpaw]]'' ("medvjeđa šapa"). Niska močvarna zemlja bila je dom raznim životinjama, uključujući i dinosaure. Uvjeti su također bili pogodni za očuvanje njihovih fosiliziranih kostiju. Između 1979. i 1991. godine prikupljeno je ukupno 23.347 fosilnih uzoraka, uključujući i 300 kostura dinosaura. Oni predstavljaju 35 vrste i 34 roda iz 12 obitelji dinosaura, uključujući primjere iz svih poznatih skupina dinosaura iz razdoblja krede. Najprisutniji su primjerci obitelji ''[[Hadrasauridae]], [[Ornithomimidae]], [[Tyrannosauridae]], [[Nodosauridae]], [[Pachycephalosauridae]] i [[Ceratopsidae]]''. Ostali fosili uključuju obitelji kao što su [[ribe]], [[kornjače]], [[tobolčari]] i [[vodozemci]].
 
<center>'''Neki od dinosaura iz parka dinosaura, danas u Kraljevskom paleontološkom muzeju Tyrell ([[Drumheller]], Alberta):'''</center>

Navigacijski izbornik