Sablja (policijska akcija): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Policijska akcija "Sablja"''' policijska je akcija pronalaženja i uhićenja osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u ubojstvu srpskoga premijera [[Zoran Đinđić|Zorana...
 
mNema sažetka uređivanja
Redak 8: Redak 8:
[[en:Operation Sablja]]
[[en:Operation Sablja]]
[[sv:Operation Sablja]]
[[sv:Operation Sablja]]
[[sr:Сабља (полицијска акција)]]
[[sr:Полицијска акција „Сабља“'']]

Inačica od 31. kolovoza 2012. u 23:51

Policijska akcija "Sablja" policijska je akcija pronalaženja i uhićenja osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u ubojstvu srpskoga premijera Zorana Đinđića, i ostalih osoba za koje se zna da su pripadnici skupina organiziranog kriminala. Cijela akcija je započela neposredno nakon ubojstva premijera, 12. ožujka 2003. godine. Službeno se trajala do 22. travnja 2003. godine. Predstavlja jednu od najvećih policijskih akcija u povijesti srpske policije. Za vrijeme akcije, privedeno je 11.665 osoba povezanih s organiziranim kriminalom. Među njima je bilo mnogo javnih i estradnih ličnosti.

Uzrok početka akcije

Nakon izvršenja atentata na premijera Zorana Đinđića, uvedeno je izvanredno stanje, kao jedan oblik pripreme za policijsku istragu. Izvanredno stanje je pomoglo da se provede policijska akcija, koja je služila kao obračun aktualne vlasti s organiziranim kriminalom. Primarni cilj izvanrednog stanja i policjske akcije Sablja je bio pronalazak ubojica premijera Đinđića.