Franko Simatović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 26: Redak 26:
[[Kategorija:Hrvati u Srbiji]]
[[Kategorija:Hrvati u Srbiji]]
[[Kategorija: Sigurnosno-obavještajne službe]]
[[Kategorija: Sigurnosno-obavještajne službe]]
[[Kategorija:Domovinski rat]]
[[Kategorija:Velikosrpski pokret]]


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Inačica od 1. rujna 2012. u 01:26

Franko Simatović Frenki (Beograd, 1. travnja 1950.) bio je srpski obavještajac i zapovjednik specijalnih snaga UDBe Srbije. Bio je osnivač Jedinica za specijalne operacije (JSO).

Simatović je po nacionalnosti Hrvat, podrijetlom iz sela Čibača u Župi Dubrovačkoj. Rođen je u obitelji Pere Simatovića, visokog časnika JNA i funkcionera Vaterpolo kluba Partizan i Nede Vinter, koja je pored Franka, imala i kćerku Dubravku udatu Horvat, koja živi u Rijeci.[1] . Ime je dobio po njegovom djedu po majci Franku, osnivaču odvjetničkog ureda u Bjelovar u, i suradniku doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita. Simatović je završio Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Beogradu, zajedno s budućim šefom Službe Državne sigurnosti Jovicom Stanišićem i novinarom i piscem Dejanom Lučićem.

U doba velikosrpske agresije bio je srpski obavještajac, osnivač i zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) (1991 - 1998) . Pripadnici te jedinice su ostali poznati i pod imenom Frenkijevci koje su ponijeli od svog zapovjednika. U UDBI je imao najduži radni staž od 25 godina. Frenki je bio imenovan 1993. godine za zamjenika Jovice Stanišića, šefa SDB-a.

Bio je pomoćnik novog šefa SDB-a Rade Markovića, koji se više puta žalio da nema nikakav nadzor nad Simatovićem i njegovom Jedinicom za specijalne operacije.

Simatović je optužen pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, da je počinio razne zločine nad ne-srpskim stanovništvom tijekom velikosrpske agresije (1991 - 1995), uključujući progone i ubojstva.

Uhićen je u policijskom operaciji Sablja 2003. godine, i isporučen Tribunalu u Hagu. Sudi mu se zajedno sa šefom UDBe Jovicom Stanišićem. Suđenje je i dalje u tijeku.

Povezani članci

Izvori

Vanjske poveznice