I. gimnazija u Zagrebu: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: zamjena 16_obljetnica_vojnoredarstvene_operacije_Oluja_05082011_Ivo_Josipovic_04082011_c_876.jpg s 16_obljetnica_vojnoredarstvene_operacije_Oluja_Ivo_Josipovic_04082011_c_876.jpg
Nema sažetka uređivanja
Redak 38: Redak 38:
* [http://www.prva.hr/ Stranica I. gimnazije]
* [http://www.prva.hr/ Stranica I. gimnazije]


[[Kategorija:Odgoj i obrazovanje u Zagrebu]]
[[Kategorija:Škole u Zagrebu]]
[[Kategorija:Škole u Hrvatskoj]]

Inačica od 2. rujna 2012. u 01:33

I. gimnazija u Zagrebu (lat. Gymnasium Primum Zagrabia) je opća gimnazija u Zagrebu. Najstarija je opća gimnazija u Hrvatskoj i druga najstarija gimnazija u Zagrebu, osnovana 1854. godine. Slovi kao jedna od najboljih općih gimnazija u Hrvatskoj, što dokazuje rezultatima na državnim natjecanjima i državnoj maturi, visokim brojem bodova s kojima ju osnovnoškolci upisuju, kao i dugom listom uspješnih bivših učenika. Aktualna ravnateljica I. gimnazije je prof. Dunja Marušić Brezetić.

Povijest

Bivša zgrada I. gimnazije, danas muzej Mimara

Prvi razred I. gimnazije Zagreb upisan je 20. rujna 1854. godine. Tada pod nazivom "Realna gimnazija Zagreb", tek je dvije godine kasnije, rješenjem cara Franje Josipa I. postala samostalna škola, smještena u zgradi na Vrazovom šetalištu. Na toj lokaciji zadržala se svega dvije godine, jer 1858. godine grad Zagreb donosi odluku o pretvaranju gimnazije iz trogodišnje u šestogodišnju, pa u tu svrhu kupuje zgradu obitelji Jelačić na Strossmayerovom šetalištu, gdje će djelovati narednih 37 godina. Padom Bachovog apsolutizma, već u jesen 1960. godine u I. gimnaziju uvodi se hrvatski kao službeni jezik nastave.

1895. Gimnazija se ponovno seli, ovog puta u novu zgradu na današnjem Rooseveltovom trgu, u kojoj su tada bile smještene viša trgovačka, realna i realna osmogodišnja gimnazija. Na toj lokaciji I. gimnazija provodi gotovo sto godina, da bi se 1986. morala iseliti zbog preuređenja zgrade u muzej umjetnina iz zbirke Ante Topića Mimare. Tada počinje "neurotično" šestogodišnje razdoblje u kojemu slavna gimnazija nema stalni prostor za nastavu te se nastavnici i učenici sele iz zgrade u zgradu, a ponekad su čak između satova morali mijenjati zgrade.

I. gimnazija ponovno dobiva stalni prostor 1992. godine na današnjoj lokaciji u Novom Zagrebu, a profesori i učenici postupno vraćaju stari renome školi. Danas škola broji oko pedeset profesora i šestotinjak učenika.

Nastava i vannastavne aktivnosti

Nastava u I. gimnaziji održava se u jednoj smjeni, naizmjenično svaki drugi tjedan prijepodne. U prijepodnevnom tjednu nastava počinje u 8:00, a u poslijepodnevnom u 14:00 sati. Nastavni sat traje 45 minuta, a odmori 5 minuta, izuzev velikog odmora poslije trećeg sata koji traje 15 minuta.

Nastavni predmeti su hrvatski jezik, latinski jezik, 2 strana jezika (njemački, engleski, francuski, talijanski, španjolski, ruski), glazbena umjetnost, likovna umjetnost, psihologija, logika, filozofija, sociologija, povijest, geografija, matematika, fizika, kemija, biologija, informatika, politika i gospodarstvo, tjelesna i zdravstvena kultura i izborni predmet (etika ili vjeronauk).

Znatan dio nastave također se odvija u terenskom obliku, kako stalnim posjetima prirodoslovnom, arheološkom, , tehničkom i povijesnom muzeju u Zagrebu, Međimurju, Vukovaru, NP Paklenici, HAZU-u i drugima, tako i pojedinačnim izletima u Beč, Veronu i druge gradove. Zadnjih godina, najčešće u drugom razredu, također se putuje u Gardaland, a krajem trećeg ili početkom četvrtog razreda (budući) maturanti idu na maturalno putovanje, najčešće u Nizozemsku, Prag, Grčku ili Španjolsku.

Učenici mogu sudjelovati u mnogim vannastavnim aktivnostima, tu su prije svega dramska grupa "Gordogan", debatni klub "Krvoločne Visibabe" i likovna grupa "Mladi keramičari", a zatim djevojački zbor, Crveni Križ, povijesna grupa, ekogrupa, novinarska skupina, knjižničarska grupa, planinarska sekcija, volonterski klub i drugi. Također, svake godine I. gimnazija sudjeluje u svjetksom danu pješačenja odlaskom na Medvednicu i organizira biciklijadu "Pozdrav proljeću", a također surađuje i sa veleposlanstvom Republike Francuske, MUP-om, studentskom udrugom AIESEC te mnogim drugima.

Poznati bivši učenici

Predsjednik RH Ivo Josipović bivši je učenik I. gimnazije

Vanjske poveznice