Crni rujan: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m r2.7.3rc2) (robot Dodaje: nn:Svart september
Redak 36: Redak 36:
[[lt:Juodasis rugsėjis]]
[[lt:Juodasis rugsėjis]]
[[nl:Zwarte September (organisatie)]]
[[nl:Zwarte September (organisatie)]]
[[nn:Svart september]]
[[no:Sort September (organisasjon)]]
[[no:Sort September (organisasjon)]]
[[pl:Czarny Wrzesień]]
[[pl:Czarny Wrzesień]]

Inačica od 7. rujna 2012. u 23:52

Crni rujan je bio naziv palestinske terorističke grupe, koja je svoje naziv "Crni rujan" uzela iz građanskog rata u Jordanu 1970. Grupa je najviše poznata po Münchenskom masakru tijekom ljetnih Olimpijskih igara 1972. u Münchenu. kada je osam članova te grupe 5. rujna uzela za taoce jedanaest izraelskih sportaša i kasnije ih sve ubila.

Prvi atentat grupa provodi već u studenom 1971. kada su četiri mladića ubila jordanskog premijera Wasfi Tala u Kairu. Kada su uhićeni od stane egipatske policije odmah priznaju da su članovi "Crnog rujna". Nedugo zatim slijede još dva atentata. U prosincu iste godine veleposlanik Jordana u Londonu u zadnji tren uspijeva izbjeći atentat. Kasnije su članovi "Crnog rujna" ubjedili dvije Engleskinje da sa sobom unesu radio aparat na zrakoplov koji je letio na relaciji Rim i Tel Aviv. Ispostavilo se da je "radio aparat" bila bomba koja je eksplodirala kada je zrakoplov bio u zraku. Pilot je ipak uspio prizemljiti zrakoplov u zračnoj luci u Rimu.

Grupa je poslije atentata u Olimpijskom selu u Münchenu bila na udaru Mossada. Veći dio pripadnika "Crnog rujna" likvidiran je po različitim europskim gradovima. Za te likvidacije smatra se odgovornim specijalna jedinica u okviru Mossada, Caesarea.


Vanjske poveznice