Dani Balinta Vujkova: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 437 bajtova ,  prije 9 godina
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
'''Dani Balinta Vujkova: dani hrvatske knjige i riječi''' je književno-kulturna [[manifestacija]] [[Bačka|bačkih]] [[Hrvati|Hrvata]] u [[Subotica|Subotici]].
 
Održava se od [[2002.]] i to u organizaciji [[Hrvatska čitaonica (Subotica)|Hrvatske čitaonice]], a suorganizator je Gradska knjižnica Subotica. Pokretač ove manifestacije je poznata kulturna djelatnica vojvođanskih Hrvata [[Katarina Čeliković]] <ref>[http://www.zkvh.org.rs/index.php/djelatnici Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata] Djelatnici</ref>.
Temeljni cilj ove manifestacije je očuvanje narječja mjesnih Hrvata, tj. [[Bunjevci|bunjevačke]] i [[Šokci|šokačke]] [[ikavski govor|ikavice]].
 
Dobila je ime po hrvatskom književniku [[Balint Vujkov|Balintu Vujkovu]].
 
Na ovoj se manifestaciji održavaju brojne manje manifestacije i znanstveni skupovi, na kojima se govori o radu Balinta Vujkova, hrvatskom književnom stvarateljstvu u [[Podunavlje|Podunavlju]], dramskom stvarateljstvu Hrvata u Vojvodini te multimedijalne večeri i izložbe iste tematike. <br>
Pri analiziranju hrvatskog stvarateljstva u Vojvodini, koje se čini na ovim skupovima u sklopu Dana Balinta Vujkova, analizira se i bilježi knjige koje su objavljene na hrvatskom, ali i na inim jezicima (srpski, te prijevode na ine jezike, prije svega mađarski i engleski). Dodatni kriterij je bio da autor mora biti osoba koja se javno izjasnila kao Hrvat i da sudjeluje u hrvatskom kulturnom prostoru, čime se iz obrade izbacilo knjige Hrvata izjašnjenih isključivo kao [[Bunjevci]], odnosno onih koji objavljuju svoja djela u okviru tzv. bunjevačkih udruga. Hrvati, koji objavljivaju na srpskom jeziku, a kao Hrvate ih se teško može definirati (jer nisu sudionicima kulturnog života Hrvata u Vojvodini), također ne ulaze u obrađivanu i evidentiranu cjelinu. Knjige, koje se tematski odnose na Hrvate u Vojvodini, analizira se i bilježi na ovim danima, bez obzira na nacionalno podrijetlo i jezik kojim su pisane.
 
 
Od 2008. se u sklopu Dana Balinta Vujkova održava i Mini sajam hrvatskih izdavača. [[2008.]] je ustanovljena i nagrada za životno djelo na području književnosti. Prvi dobitnik je [[Lazar Merković]] <ref>[http://www.suboticadanas.info/html/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=5&pid=6124 Radio-Subotica] Sedmi «Dani Balinta Vujkova» </ref>.
 
Od 2012. godine na ovoj će se manifestaciji dodjeljivati književna nagrada [[ZKVH|Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata]] [[nagrada Emerik Pavić]].<ref>[http://www.zkvh.org.rs/index.php/component/content/article/27-aktivnosti-zavoda/1271-utemeljenje-nagrade-za-najbolju-knjigu-godine-emerik-pavi ZKVH] Utemeljenje nagrade za najbolju knjigu godine „Emerik Pavić“ </ref>
 
== Bilješke ==
2.816

uređivanja

Navigacijski izbornik