Nekreditni novac: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 28 bajtova ,  prije 9 godina
m
m (Uklonjena promjena suradnika Ipernar, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Ex13)
Slično razmišlja i američki kritičar, analitičar Richard C. Cook, koji obrazlaže da kamata na nacionalni dug SAD-a, treba biti ispaćena američkim građanima u obliku [[Dividenda|dividende]].
Zanimljiv slučaj i svojevrstan znanstveni pokus s izdavanjem nekreditnog novca zbio se u Italijii. Profesor [[Giacinto Auriti]], u svojstvu osnivača i tajnika sindikata SAUS, u svom je rodnom gradiću Guardiagrele stavio u opticaj novčanice [[SIMEC]] ('''SIM'''bol '''EC'''onometrije) na kojima je pisalo da su vlasništvo onoga tko ih nosi, a koji{{pojasniti|Tkoda iliizdavatelj što?od Moždanovčanice "koje"}}nema sunikakva profita. Novčana jedinica simec je po studiji profesora Auriti trebaletrebala poput metra u fizici mjeriti ekonomska dobra i usluge.
 
U mnogim javnim istupima Nenadović se trudi popularno razložiti ideju nekreditnog novca. Tako, npr., obrazlaže hitri uspon nacističke ekonomije upravo puštanjem u opticaj nekreditnog novca, također ukazuje na činjenicu da je [[Marshallov plan]], koji je sa 5% GDP SAD-a u Europi povećao proizvodnju za 30%, i tako brzo otklonio strahovite posljedice rata, također bio dar, otpisani kredit, to jest nekreditni novac. Današnji streloviti uspon kineske ekonomije, u uvjetima globalne [[Recesija|recesije]], Nenadović obrazlaže izvjesnim postotkom emisije nekreditnog novca.
395

uređivanja

Navigacijski izbornik