Razlika između inačica stranice »Pacijent«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 5 bajtova ,  prije 9 godina
bez sažetka
'''Pacijent''' (iz [[latinski jezik|latinske]] riječi ''patiens'' strpljenje, patnja) označava ljude koji su iz različitih razloga primljeni na [[medicina|medicinsku]] skrb ([[liječnik|liječničku]] ili [[medicinska sestra|medicinskih sestara]]). Razlozi mogu biti [[ozljeda|ozljede]], razne [[bolest]]i i sl..
 
Pacijent je korisnik zdravstvene usluge. Pacijent je osoba bolesna ili zdrava koja zatraži i /ili primi pomoć zdravstvenog radnika kako bi ostvarila zdravstvenu uslugu bilo kojeg oblika, a koja služi očuvanju i/ili povratu zdravlja, poboljšanju zdravstvenog stanja te prevenciji od bolesti: od savijetasavjeta, pregleda , cijepljenja, sve do operativnih zahavatazahvata i liječenja , bilo lijekovima ili drugim zakonom dopuštenim i predviđenim metodama i načinima.
Osnovna prava pacijenata određena su brojnim međunarodnim dokumentima kao i Zakonom o zaštiti prava pacijenata i odnose se na: pravo na ljudsko dostojanstvo, samoopredjeljenje, privatnost, povjerljivost podataka, informaciju, suodlučivanje na temelju potpune i pravodobne informiranosti, odbijanje zdravstvene usluge, napuštanje zdravstvene ustanove i pritužbu.
 
6

uređivanja

Navigacijski izbornik