Vododerina: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: fa:بارانکا, uk:Яр
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: be:Яр
Redak 14: Redak 14:
<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->


[[be:Яр]]
[[ca:Barranc]]
[[ca:Barranc]]
[[cv:Çырма]]
[[cv:Çырма]]

Inačica od 29. rujna 2012. u 16:58

Vododerina u Harkivskoj oblasti, Ukrajina.

Vododerina — oblik reljefa u obliku relativno dubokih i strmih nezatravljenih korita, formiranih privremenim vodotocima.

Vododerine nastaju na povišenim ravnicama ili brdima, sastavljenih od rahlog, lako erodirajućeg stijenja, kao i na padinama dolina. Duljina vododerina kreće se od nekoliko metara do nekoliko kilometara. Lučiti mlade (ubrzano se razvijaju) i zrele vododerine.

Vododerine su najviše rasprostranjene u europskom dijelu Rusije u okviru šumsko‑stepskih i stepskih zona, u Centralnoj Aziji — u prapornim područjima Kine, u nekim dijelovima SAD-a i tropskim zemljama.

Vododerine uzrokuju velike štete poljoprivredi, raskomadavanja i uništavanja polja. Kako bi se spriječila erozija zbog vododerina, učinkovite su poljoprivredne mjere koje uklanjaju ili smanjuju otjecanje površinskih voda i doprinose zadržavanju vlage u poljima. Na područjima gdje se razvijaju vododerine koriste se hidrtehnički uređaji: zatvaranje zidova, bedemi, terase, drenaža kanala, brane, zadržavajući zidovi, itd., kao i pošumljavanje i zatravljivanje padina i dna, kroz koji se zaustavlja razvoj mreža vododerina.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Vododerina