Indijanci s Platoa: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
iw bs
Redak 29: Redak 29:
</gallery>
</gallery>


[[bs:Indijanci sa Platoa]]
[[en:Indigenous peoples of the Northwest Plateau]]
[[en:Indigenous peoples of the Northwest Plateau]]
[[fi:Pohjois-Amerikan ylätasangon intiaanit]]
[[fi:Pohjois-Amerikan ylätasangon intiaanit]]

Inačica od 4. listopada 2012. u 15:09

Datoteka:Nordamerikanische Kulturareale en.png

Indijanci sa Platoa (Indijanci Platoa), naziv skupine indijanskih plemena nastanjenih na kulturnom području Platoa rijeke Columbia sa Sjeverozapadu SAD-a.

Fiziografska regija Platoa granići na sjeveru planinama Cariboo Mts, na istoku planinama Rockies (Stjenjak) i Lewis, na jugu Plavim planinama (Blue Mts) i rijekom Salmon i na zapadu sa Canadian Coast Mts i gorjem Cascade.

Klima na Platou je kontinentalna, od -34 °C zimi do 38 °C ljeti, a zimi je kraj prekriven snijegom. Javljaju se tri različita vegetacijska područja. Srednja Columbia stepa prekrivena žbunjem kadulje i drugih trava. Gornja Kolumbija je šumovita, a travnjasci se pojavljuju u dlolinama rijeka. Treće područje je uz rijeku Fraser sa četinarskim šumama i dijelom suhim travnjacima.

Fauna na Platou nije bogata, jelen i wapiti od veće divljaći, a glavna hrana je riba, posebno losos i pastrva kojih ima u rijekama.

Plemena Platoa većinom govore jezicima salishan. Na sjeveru su to Shuswap, Lillooet, i Ntlakyapamuk (Thompson). Na gornjoj Columbiji Okanagan, Sinkaietk, Lake, Wenatchee, Sanpoil, Nespelim, Spokan, Kalispel, Pend d’Oreille, Cowlitz, Colville, Chelan, Sinkiuse, Coeur d’Alêne i istočnije Flathead ili Salish. Od ostalih su skupine Indijanaca Shahaptian sa plemenima Yakima, Walla Walla, Mical, Wauyukma, Palouse, Wanapam, Nez Percé ili Pierced Nose (Čopaniš), Tenino, Umatilla; Waiilatpuan sa Molala i Cayuse; Lutuamian sa Klamath i Modoc; i Kitunahan sa Kutenai [1].

Izvori