Pastel: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: bs:Pastel
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Dodaje: simple:Pastels
Redak 43: Redak 43:
[[ru:Пастель]]
[[ru:Пастель]]
[[sh:Pastel]]
[[sh:Pastel]]
[[simple:Pastels]]
[[sl:Pastel (tehnika slikanja)]]
[[sl:Pastel (tehnika slikanja)]]
[[sr:Пастел]]
[[sr:Пастел]]

Inačica od 15. listopada 2012. u 11:57

Pastelne boje

Pastel je bijela kreda pomiješana s bojom u prahu. Postoje razne vrste pastela, npr. voštani ili uljni pastel, ali samo suhi pastel je pastel u pravom smislu riječi. Obično se oblikuje u štapiće. Njihov se suhi trag može razmazati prstima, trljačima od papira ili nekim drugim sredstvom. Profesionalni pastelisti uobičajeno nanese pastel naknadno, kao prašina. Kao slikarska tehnika pastel se izvodi suhom bojom u obliku štapića obično na papiru posebno fine vlaknaste strukture koja odlično prihvaća fini obojeni pastel prah.

Datoteka:Rosalba Carriera 001.jpg
R. Carriera, Portret načinjen pastelom

Pastelom se nazivaju i slike naslikane tom slikarskom tehnikom. Njihova je glavna osobina suhoća. Neki smatraju kako je površina modernog pastela slična površini enkaustike.

Povijest

U crtačkom smislu začetnikom ove profinjene tehnike smatra se francusko-nizozemski slikar Jean Clouet (1485-1540), dvorski slikar francuskog kralja Franje I. Kao initimna tehnika pastel tek od 18. stoljeća postaje samosvojni način slikarskog izražavanja, da bi punu afirmaciju dostigao kroz djela Eduarda Moneta, Toulusea-Lautreca, npr u 19 stoljeću i njegovu prijelazu u 20 stoljeće, u kojem se održao kao veoma rafinirani oblik likovnog izražavanja. Ostali značajni pastelisti su: Edgar Degas (koji je pastel počeo koristiti tek kad mu se vid počeo oslabjeti), Quentin de la Tour, Pablo Picasso, Edouard Manet, Odilon Redon, Rosalba Carriera i drugi. Praoblike pastela treba tražiti u prethistorijskim crtežima lovca-slikara pomoću prirodne krede, tj. njenim grumenjem na stijenama špilje.

Literatura

  • Dr. Damjanov, Jadranka, Likovna umjetnost, I. Dio, Školska knjiga, Zagreb, 1975.
  • Ante Vuksan SLIKARSKE TEHNIKE , Obrazovni centar za primjenjenu umjetnost i dizajn Zagreb. 1990.