Razlika između inačica stranice »Zambezi«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisan 1 bajt ,  prije 7 godina
m
m (r2.7.2+) (robot Dodaje: sh:Zambezi)
 
===Gornji tok===
Nakon oko 240 km toka u smjeru jugozapada, Zambezi skreće prema jugu i bitno se povečava, primajući brojne [[pritoka|pritoke]]. Nekoliko kilometara uzvodno od Kakengija rijeka se širi sa 100 na oko 350 metara. Iza Kakengija slijede [[brzac]]i koji se nastavljaju do slapova Chavuma koji se smatraju krajem oko 800 km dugog dijela gornjeg toka na kojem se nadmorska visina rijeke snižava za samo 180 metara. Nakon toga, Zambezi teče stjenovitim [[kanjon]]om.[[Datoteka:Victoria5.jpg|mini|[[Viktorijini slapovi]], granica između gornjeg i srednjeg toka Zambezija]] Prva večaveća pritoka Zambezija je rijeka [[Kabompo]] u sjevernoj Zambiji, a sljedeća velika pritoka je južnija [[Lungebungu]]. [[Savana|Savanu]] kroz koju je do tada protjecao Zambezi, smjenjuje područje s grmovitom vegetacijom gdje rastu i [[palme]]. Gušća vegetacija raste samo na uskom pojasu od nekoliko stotina metara uz rijeku i njene pritoke.
 
Rijeka se od svog izvora na visini od oko 1.500 metara do Kakengija spustila na oko 1.100 metara nadmorske visine. Od tu pa do Viktorijinih slapova tok je ravnomjerniji i pad je vrlo blag. 30 km nizvodno od utoka Lungwebungu rijeke krajolik je vrlo ravan i za vrijeme kišnog razdoblja dolazi do plavljenja velikih površina.
 
Nizvodno od sutoka Zambezija i rijeke Cuando tok skreće ravno na istok. Rijeka je ovdje vrlo široka, plitka i spora. Tekući dalje na istok ulazi u kanjon koji završava [[Viktorijini slapovi|Viktorijinim slapovima]]. Tu se Zambezi obrušava u širini od 1.708 metara niz stijenu visoku 110 metara.
 
===Srednji tok===

Navigacijski izbornik

Osobni alati

Imenski prostori

Inačice

Više