Stil: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
oblikovanje članka
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
Redak 15: Redak 15:


[[Kategorija:Umjetnost]]
[[Kategorija:Umjetnost]]

[[de:Kunststil]]
[[en:Style (aesthetics)]]
[[fa:سبک‌های نگارگری]]
[[nl:Stijl (kunst)]]
[[pt:Estilo (arte)]]
[[sr:Стил]]

Inačica od 3. studenoga 2012. u 10:24

Stil (lat. stilus - pisaljka) je način izražavanja, koji karakteriziraju sve one značajke po kojima se razlikuje od ostalih. U umjetnosti označava cjelokupnost karakteristika jednog umjetnika, umjetničke škole, pravca ili razdoblja. U umjetnosti je stil prepoznatljiv način oblikovanja umjetničkoga djela, karakterističan za pojedinoga umjetnika. Stil pojedinoga pisca čini i karakterističan odabir i način uporabe stvaralačkih postupaka i stilskih izražajnih sredstava u oblikovanju književnoga teksta. Znanost koja se bavi proučavanjem stila naziva se stilistika. Evo kako stil opisuje Hrvatski enciklopedijski rječnik:

stil m (N mn stilovi) 1. ukupnost odlika koje čine prepoznatljivim graditeljstvo, umjetnost, književnost itd. jednog vremena ili stvaratelja 2. karakterističan način pisanja, izvođenja ili izražavanja jezičnim sredstvima i postupcima 3. individualnost koja se očituje u ukusu i djelima neke osobe

Hrvatski standardni jezik ima pet stilova za upotrebu u različitim područjima ljudske komunikacije:

  • književnoumjetnički
  • razgovorni
  • znanstveni i popularnoznanstveni
  • novinarski
  • administrativno-poslovni

Oko književnoumjetničkog stila spore se brojni jezikoslovci jer on, zbog slobode izražavanja koja ga odlikuje, zapravo i ne pripada standardnom jeziku. Slično bi se moglo okarakterizirati i razgovorni stil.