Međuzvjezdana tvar: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
TjBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Dodaje: ms:Medium interstelar
Redak 34: Redak 34:
[[lv:Starpzvaigžņu vide]]
[[lv:Starpzvaigžņu vide]]
[[ml:നക്ഷത്രാന്തരീയ മാദ്ധ്യമം]]
[[ml:നക്ഷത്രാന്തരീയ മാദ്ധ്യമം]]
[[ms:Medium interstelar]]
[[ne:अंतरतारकीय माध्यम]]
[[ne:अंतरतारकीय माध्यम]]
[[nl:Interstellair medium]]
[[nl:Interstellair medium]]

Inačica od 6. studenoga 2012. u 11:41

Međuzvjezdana tvar (kratica: ISM, prema engleskom InterStellar Medium) označuje tvar u međuzvjezdanom prostoru koja se nalazi između zvijezda unutar jedne galaktike. U međuzvjezdani medij se pored međuzvjezdane tvari ubraja elektromagnetsko zračenje i galaktičko magnetsko polje.

Međuzvjezdana tvar nastaje iz neutralna i ionizirana plina u atomskom i molekulnom obliku, prašine i kozmičkih zraka. Igra bitnu ulogu u astrofizici, budući da zvijezde nastaju iz međuzvjezdane tvari koju zvjezdani vjetar i supernove raznose u međuzvjezdani prostor. Prouzročuje takozvanu absorpciju i bojanje zvjezdanog svjetla. Međuzvjezdana tvar ispunja međuzvjezdani prostor i polako se širi u međugalaktički prostor. Energija koja zauzima isti prostor u obliku elektromagnetskog zračenja je međuzvjezdano radijacijsko polje.

Tvar između galaktika ne pripada međuzvjezdanoj tvari i analogna je međugalaktičkom mediju odnosno plinu ili kraće IGM-u. Odgovara tvari u neposrednom okolišu neke zvijezde međuplanetne tvari.

Povezani članci

Vidi značenje pojma međuzvjezdani prah.