Čigre: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: vi:Họ Nhàn
Redak 154: Redak 154:
[[tr:Sumrugiller]]
[[tr:Sumrugiller]]
[[uk:Крячкові]]
[[uk:Крячкові]]
[[vi:Họ Nhàn]]
[[vls:Stern]]
[[vls:Stern]]
[[zh:燕鷗]]
[[zh:燕鷗]]

Inačica od 6. studenoga 2012. u 13:32

Čigre
Sterna sandwicensis
Sterna sandwicensis
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Sternidae
Bonaparte, 1838.
Rodovi
Vidjeti u tekstu

Čigre (lat. Sternidae), su porodica ptica u redu močvarica. Veće čigre su u bliskom srodstvu sa galebovima, dok je sličnost nekih čigri sa vodosjecima također upadljiva.

Izgled

Vrste roda Sterna imaju vitko tijelo, duga krila i račvast rep, pa su zato ponekada zvane "morske lastavice". Perje im je najčešće bijelo, sivo ili crno, ali neke vrste imaju blagi ružičasti sjaj na grudima početkom sezone parenja. Ova boja brzo izblijedi nakon što ove ptice dođu do teritorija za gniježđenje. Mladunci su najčešće smeđe boje. Kod vrsta roda Chlidonias i Anous perje je tamnije ili crno. Larosterna inca je upadljivo drugačija od ostalih čigri po resi kod usta i bijelim "brkovima". Veće čigre su manje okretne i graciozne od drugih. Kljunovi čigri mogu biti različiti, od oblika pincete do bodeža, što jednim dijelom zavisi i od veličine njihovog plijena. Često su svijetložuti, crveni ili crni. Iako imaju plivaću kožicu između prstiju, rijetko provode mnogo vremena u vodi.

Čigre u letu

Rasprostranjenost

Čigre nastanjuju cijeli svijet, osim staništa koja su pod vječnim ledom [1]. Gnijezde se na svim kontinentima, uključujući i Antarktik. Staništa su im priobalne i otvorene vode, ali i rijeke, bare i močvare. Uprkos rasprostranjenosti, neke vrste imaju ograničen prostor prebivanja (stanište). Čigre se dijele na morske i barske čigre. Morske čigre se gnijezde na plažama ili otocima i grade jednostavna gnijezda, koja su samo udubljenja u pijesku. Neke se gnijezde i u slanim močvarama. Barske čigre uglavnom nastanjuju unutrašnjost kontinenata, oko slatkovodnih bara, rijeka i jezera. Grade plutajuće gnijezdo, koje učvrste travama da ih ne bi odijela voda za vrijeme poplava. Mnoge čigre daleko se sele, a najduže se seli arktička čigra (45000 km).

Razmnožavanje

Kao i mnoge druge morske ptice, čigre su dugovječne. Nije neoubičajen vijek od 33 godine. Počinju se gnijezditi sa dvije godine života. Kod tropskih vrsta se to dešava kasnije, u šestoj godini. Obično ostaju doživotni partneri. Van sezone gniježđenja, ta veza se prekida, ali se partneri sastaju na početku svake sezone gniježdenja. Gnijezde se u kolonijama koje se ponekada sastoje od milijuna ptica. Udvaranje je vrlo složeno. Leglo varira od jednog jaja kod tropskih vrsta do 2-3 jaja kod drugih. Oba spola inkubiraju jaja 3-4 tjedna. [2]

Vrste

Anous stolidus
Gygis alba sa ribom u kljunu.
Onychoprion fuscatus
Sternula antillarum
Hydroprogne caspia
Gelochelidon nilotica
Sterna aurantia, odrasli i mladunac.

Izvori

Drugi projekti

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi čigre
Wikivrste imaju podatke o taksonu čigrama