Energija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: uz:Energiya
m r2.7.2+) (robot Dodaje: pms:Energìa Mijenja: fr:Énergie (physique)
Redak 61: Redak 61:
[[fa:انرژی]]
[[fa:انرژی]]
[[fi:Energia]]
[[fi:Energia]]
[[fr:Énergie]]
[[fr:Énergie (physique)]]
[[frr:Energii]]
[[frr:Energii]]
[[fy:Enerzjy]]
[[fy:Enerzjy]]
Redak 113: Redak 113:
[[or:ଶକ୍ତି]]
[[or:ଶକ୍ତି]]
[[pl:Energia (fizyka)]]
[[pl:Energia (fizyka)]]
[[pms:Energìa]]
[[pnb:جان]]
[[pnb:جان]]
[[pt:Energia]]
[[pt:Energia]]

Inačica od 13. studenoga 2012. u 18:48

Klasična mehanika

drugi Newtonov zakon
povijest klasične mehanike
kronologija klasične mehanike

Energija je sposobnost nekog tijela ili mase tvari da obavi neki rad a isto se tako može reći da su rad i energija ekvivalentni pojmovi, iako opseg i sadržaj tih dviju riječi nije posve identičan. U biti, promjena energije jednaka je izvršenom radu pa se stoga i izražavaju istom mjernom jedinicom - džul [J] u čast engleskog fizičara Jamesa Prescotta Joulea. Vršenje rada se može manifestirati na mnogo načina: kao promjena položaja, brzine, temperature itd.

U svemiru ne postoje tijela i sustavi koji ne posjeduju energiju. Energiju se ne može uništiti, ona prelazi iz jednog oblika u drugi, s jednog tijela na drugo i uvijek u skladu sa zakonom očuvanja energije. Postoje mnogi oblici energije koji opet imaju svoje podskupine koje dolaze do izražaja kod proučavanja različitih znanstvenih problema:

Izračunavanje energije je jedan od bitnijih zadataka u tehnici, s obzirom da nam to daje informaciju o mogućem |radu koji se može dobiti, a znanja o procesima i načinima pretvaranja raznih oblika energije u mehnički rad su kamen temeljac tehnološkog napretka i ljudske civilizacije.

U fizici elementarnih čestica se upotrebljava manja i mnogo prikladnija jedinica za energiju - elektronvolt [eV], koji iznosi 1.602176462×10-19 J. 1 elektronvolt je definiran kao ona energija koju ima čestica električnog naboja kad je iz stanja mirovanja ubrza napon od 1 V.

Povezani pojmovi

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Energija koji govori o energetici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.