Traminac: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
m poveznice, međuwiki
Redak 1: Redak 1:
Traminac je sorta vinove loze, koja se tradicionalno uzgoja u području Iloka, gdje nalazi optimalne pedoklimatske uvjete. U te krajeve ga je 1710. donio knez Odeschalchi iz Južnog Tirola, a ime je dobio po mjestu Tramin, gdje je i počeo njegov uzgoj. Traminac iz Iloka je vodeće vino među europskim tramincima, čemu u prilog govori činjenica da je poslužen na svečanosti krunidbe engleske kraljice Elizabete II, a i prije toga je uvršten među vina koja se poslužuju na engleskom kraljevskom dvoru. Sorta grožđa iločki traminac srednje je rodnosti, ali postiže visoki postotak sladova i optimalan sadržaj ukupnih kiselina, koji se postiže ranijom berbom. Vino dobiveno iz takvog grožđa izuzetne je arome jer postiže harmoniju alkohola i kiselina, zlatnožute boje i može biti suho ili polusuho. Traminac je vino koje kontinuirano traže ljubitelji vrlo izgrađenog okusa.
'''Traminac''' je sorta vinove loze, koja se tradicionalno uzgoja u području [[Ilok]]a, gdje nalazi optimalne pedoklimatske uvjete. U te krajeve ga je [[1710]]. g. donio knez Odeschalchi iz Južnog [[Tirol|Tirola]], a ime je dobio po mjestu [[Tramin]], gdje je i počeo njegov uzgoj. Traminac iz Iloka je vodeće [[vino]] među europskim tramincima, čemu u prilog govori činjenica da je poslužen na svečanosti krunidbe engleske kraljice [[Elizabeta II.| Elizabete II]]., a i prije toga je uvršten među vina koja se poslužuju na [[Engleska|engleskom]] kraljevskom dvoru. Sorta [[Grožđe|grožđa]] iločki traminac srednje je rodnosti, ali postiže visoki postotak [[slad]]ova i optimalan sadržaj ukupnih kiselina, koji se postiže ranijom berbom. Vino dobiveno iz takvog grožđa izuzetne je [Aroma|arome]] jer postiže harmoniju [[alkohol]]a i [[kiselina]], zlatnožute boje i može biti suho ili polusuho. Traminac je vino koje kontinuirano traže ljubitelji vrlo izgrađenog okusa.


==Vanjske poveznice==
==Vanjske poveznice==
* [http://www.mali-podrum.com/hr/detalji/sorta/23 Mali podrum] - Merlot; hrvatska vina i proizvođači
* [http://www.mali-podrum.com/hr/detalji/sorta/23 Mali podrum] - Merlot; hrvatska vina i proizvođači


[[Kategorija:Vinske sorte]]
[[Kategorija:Vinske sorte]]


<!-- interwiki -->

[[de:Gewürztraminer]]
[[en:Gewürztraminer]]
[[et:Gewürztraminer]]
[[es:Gewürztraminer]]
[[fr:Gewürztraminer]]
[[hu:tramini]]
[[nl:Gewürztraminer]]
[[sv:Gewürztraminer]]

Inačica od 27. rujna 2006. u 10:42

Traminac je sorta vinove loze, koja se tradicionalno uzgoja u području Iloka, gdje nalazi optimalne pedoklimatske uvjete. U te krajeve ga je 1710. g. donio knez Odeschalchi iz Južnog Tirola, a ime je dobio po mjestu Tramin, gdje je i počeo njegov uzgoj. Traminac iz Iloka je vodeće vino među europskim tramincima, čemu u prilog govori činjenica da je poslužen na svečanosti krunidbe engleske kraljice Elizabete II., a i prije toga je uvršten među vina koja se poslužuju na engleskom kraljevskom dvoru. Sorta grožđa iločki traminac srednje je rodnosti, ali postiže visoki postotak sladova i optimalan sadržaj ukupnih kiselina, koji se postiže ranijom berbom. Vino dobiveno iz takvog grožđa izuzetne je [Aroma|arome]] jer postiže harmoniju alkohola i kiselina, zlatnožute boje i može biti suho ili polusuho. Traminac je vino koje kontinuirano traže ljubitelji vrlo izgrađenog okusa.

Vanjske poveznice