Gospodar plime (1991.): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (robot Dodaje: an:The Prince of Tides
ZéroBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: sv:Tidvattnets furste
Redak 94: Redak 94:
[[pt:O Príncipe das Marés]]
[[pt:O Príncipe das Marés]]
[[ru:Повелитель приливов]]
[[ru:Повелитель приливов]]
[[sv:Tidvattnets furste]]
[[zh:潮浪王子]]
[[zh:潮浪王子]]

Inačica od 5. prosinca 2012. u 22:51

Gospodar plime
Službeni plakat filma Gospodar plime
Naslov izvornika
The Prince of Tides
RedateljBarbra Streisand[1]
ProducentBarbra Streisand
Andrew S. Karsch
ScenaristBecky Johnston
Pat Conroy
Roman
Pat Conroy
Glavne ulogeBarbra Streisand
Nick Nolte
Blythe Danner
Kate Nelligan
Jeroen Krabbé
Melinda Dillon
George Carlin
Jason Gould
GlazbaJames Newton Howard
SnimateljStephen Goldblatt
MontažaDon Zimmerman
DistributerColumbia Pictures
Godina izdanja1991.
Trajanje132 min.
DržavaSAD
Jezikengleski
Žanrdrama
Proračun$30,000,000
Zarada$110,000,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Gospodar plime (eng. The Prince of Tides) je američka romantična drama iz 1991. godine temeljena na istoimenom romanu autora Pata Conroya iz 1986. godine. U filmu su glavne uloge ostvarili Barbra Streisand i Nick Nolte. Radnja filma vrti se oko Toma Winga koji nas kroz naraciju upoznaje s poviješću svoje obitelji i svog problematičnog djetinjstva u Južnoj Karolini. Osim što je glavna glumica, Streisand je film također producirala i režirala, a Pat Conroy i Becky Johnston su adaptirali knjigu u scenarij.[2]

Film je 1991. godine nominiran u čak 7 kategorija za prestižnu filmsku nagradu Oscar, ali nije osvojio niti jednu nagradu. Također je nominiran u 3 kategorije za Zlatni globus od čega je osvojio jedan i to onaj za najboljeg glavnog glumca u drami (Nick Nolte).

Glumačka ekipa

Produkcija

Iako je film bio uspješan Box-office hit i podigao reputaciju Barbre Streisand kao redateljice, njegove promjene u odnosu na knjigu uznemirile su neke sljedbenike autora Pata Conroya.[3] Streisand je za film odbacila većinu flashback scena iz knjige. Lik psihijatra kojeg ona igra u filmu pojavljuje se samo u stvarnom vremenu, ne i u flashback scenama. U filmu je veza Toma Winga s njegovom obitelji ispričana kroz detalje, dok u knjizi ti flashbackovi kreiraju glavnu radnju i uzimaju puno više vremena nego romansa između njega i Streisandičing lika, Dr. Lowenstein. Odbacivanje flashbackova iz knjige pretvorili su ljubavnu vezu između Winga i Lowenstein glavnom okosnicom filma, dok to u knjizi nikako nije tako.[4][5]

Još jedan lik u knjizi, drugi Wingov brat Luke, u filmu se pojavljuje samo u flashbackovima dok je u knjizi on jedan od bitnijih likova, a njegova smrt također spada u glavnu okosnicu radnje. Luke se u filmu pojavljuje periodično i to samo kao dijete, a njegova smrt je površno opisana. S druge strane, sam naslov knjige više se referira na Lukea, a ne na Toma.

Film Gospodar plime bio je uspješan na kino blagajnama. U prvom vikendu film je zasjeo na četvrto mjesto zaradivši 10,035,412 milijuna dolara (ispred njega su bili Kapetan Kuka, Ljepotica i zvijer i Otac moje nevjeste), a u top 10 najgledanijih filmova zadržao se punih sedam tjedana.[6] Film je u konačnici zaradio 74,787,599 milijuna dolara[7], a kad mu se pridoda još zarađenih 36,100,000 milijuna u rentalu, sveukupna zarada filma danas iznosi 110 milijuna dolara.

U popularnoj kulturi

U epizodi Two Tonys serije Obitelj Soprano, mafijaški šef Tony Soprano - kojeg privlači lik psihijatrice (Dr. Jennifer Melfi) i koji se divi glavnom liku filma (Nick Nolte) i koji (unatoč tome što ima mnogo ljubavnica) nikad ne bi ostavio svoju ženu - snažno se poistovjećuje s Tomom Wingom. Nakon što pogleda film, Soprano pošalje Dr. Melfi košaru punu deterdženta Tide te ostalih produkata za kupaonicu, uz poruku kojom otkriva svoj identitet: "Tvoj gospodar plime".

U epizodi Sword of Destiny serije Prikraćeni, Tobias Fünke spominje i glumi lik Barbare Streisand iz filma Gospodar plime.

Kompletna epizoda Fear of Flying serije Simpsoni radnju fokusira na Marge i njezin pokušaj da pronađe izvor svoje avijafobije pa krene kod psihijatra. Pred kraj epizode, Marge psihijatra zove "Lownestein" (iako je njegovo ime Dr. Zweig).

Nominacije i nagrade

Oscar

Film Gospodar plime nominiran je u sedam kategorija za prestižnu filmsku nagradu Oscar, ali nije osvojio niti jednu:

Zlatni globus

Film Gospodar plime nominiran je u tri kategorije za nagradu Zlatni globus, a osvojio je jednu:

Izvori

  1. The Queen Of Tides Barbra Streisand's Latest Movie: Saving The World Through Therapy. Morning Call. Pristupljeno 12. studenoga 2010.
  2. Turan, Kenneth. 25. prosinca 1991. A Mainstream `Prince of Tides. The Los Angeles Times. Pristupljeno 12. studenoga 2010.
  3. Fox, David J. 20. veljače 1992. RACADEMY AWARDS NOMINATIONS : Analysts See Merging of Art, Box-Office Appeal. The Los Angeles Times. Pristupljeno 12. studenoga 2010.
  4. Maslin, Janet. 25. prosinca 1991. Review/Film; 'Prince of Tides' Sidesteps Book's Pitfalls. The New York Times. Pristupljeno 26. listopada 2010.
  5. Prince Of Tides' Deserves Flow Of Oscar Nominations. Morning Call. Pristupljeno 12. studenoga 2010.
  6. Fox, David J. 30. prosinca 1991. Movies: 'Hook' leads with an estimated $23 million for the five-day Christmas period. 'Father of the Bride' and 'Prince of Tides' pull in about $15 million each. The Los Angeles Times. Pristupljeno 22. prosinca 2010.
  7. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=weekend&id=princeoftides.htm