Suša: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m r2.7.1) (robot Mijenja: be-x-old:Сухмень
Redak 17: Redak 17:
[[az:Quraqlıq]]
[[az:Quraqlıq]]
[[be:Засуха]]
[[be:Засуха]]
[[be-x-old:Засуха]]
[[be-x-old:Сухмень]]
[[bn:খরা]]
[[bn:খরা]]
[[bs:Suša]]
[[bs:Suša]]

Inačica od 6. prosinca 2012. u 02:12

Ovo je glavno značenje pojma Suša. Za naselje u općini Orle, Zagrebačka županija pogledajte Suša (Orle).
Polja zahvaćena sušom

Suša je produženi vremenski period u mjesecima ili čak godinama kada neka regija zabilježi nedostatak u opskrbi vodom, bila to podzemna ili površinska voda. To može imati značajan utjecaj na ekosustav i poljoprivredna područja.

Pojava suše postaje sve češća u cijelom svijetu i pogađa razvijene kao i nerazvijene zemlje. Do sada znanstvenici nisu našli pouzdaniju metodu za sigurno predviđanje suše tako da ju nije moguće predvidjeti vjerojatnosnim pristupom kao ni njene prognoze u realnom vremenu. No bez obzira na navedeno, prateći i analizirajući brojne meteorološke, hidrološke i hidrogeološke parametre sušu je ipak moguće naslutiti, a time na neki način i predvidjeti.

Nasuprot drugih prirodnih nesreća suša se pojavljuje polagano, traje dugo, uz zahvaća velika područja iako njenu prostornu raspodjelu nije moguće unaprijed točno locirati. Suša se dešava polako, rijetko izaziva brze i dramatične gubitke u ljudskim životima ali zbog pojave glad i uzrokovane sušom, kao direktne posljedice, gubici u ljudskoj i životinjskoj populaciji ponekad su drastičniji od bilo koje druge prirodne katastrofe.

Vanjske poveznice