Diana, princeza od Walesa: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
RedBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Mijenja: cv:Диана, Уэльс еликĕ
Redak 35: Redak 35:
[[eo:Diana Spencer]]
[[eo:Diana Spencer]]
[[es:Diana de Gales]]
[[es:Diana de Gales]]
[[et:Diana Frances Mountbatten-Windsor]]
[[et:Diana, Walesi printsess]]
[[eu:Diana Galeskoa]]
[[eu:Diana Galeskoa]]
[[fa:دایانا، شاهدخت ولز]]
[[fa:دایانا، شاهدخت ولز]]

Inačica od 9. prosinca 2012. u 03:13

Diana, velška princeza

Diana, velška princeza (Sandringham, Norfolk, Engleska, 1. srpnja 1961. - Pariz, 31. kolovoza 1997.), znana kao Diana, princeza od Walesa ili Lady Di.

Životopis

Diana Spencer kći je osmog grofa Spencera i njegove supruge Frances Roche. Roditelji su očajnički željeli sina koji bi naslijedio titulu, kojeg su i dobili nakon Diane, a zatim se razveli. Djeca su pripala ocu. S princom Charlesom Dianu je upoznala njezina starija sestra, koja je jedno vrijeme izlazila s njim.

Dvanaest godina stariji princ od Walesa i Lady Diana Spencer, potomak kraljevske obitelji i potpuno prikladna i po porijeklu i po fizičkom stanju (još uvijek djevica) vjenčali su se 29. srpnja 1981. Vjenčanje iz bajke prenosile su 74 TV stanice širom svijeta, a mladu je gledalo preko 750 milijuna ljudi. Ceremoniji u katedrali svetog Pavla u Londonu prisustvovalo je 2.650 gostiju. Engleska je dobila buduću kraljicu.

Diana i Charles su se razveli 28. studenoga 1996. i, iako je razvodom izgubila[nedostaje izvor] sve titule, ona je za većinu Britanaca ostala njihovom princezom. Godinu dana nakon razvoda, 36-godišnja princeza prihvatila je poziv da, zajedno s prinčevima ljetuje na jugu Francuske s obitelji egipatskog milijunaša Mohammeda Al Fayeda, vlasnika robne kuće Harrods u kojoj je kupovala i sama kraljica. Tu se upoznaje s njegovim 42-godišnjim sinom Emadom (čije ime znači "onaj koji je pouzdan, od povjerenja"). Ulazi u vezu s Emadom. Umire 31. kolovoza 1997. u automobilističkoj nesreći u Parizu, a samo pola sata poslije smrti već se pojavljuju prve teorije zavjere prema kojima su je ubili agenti MI6.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Diana, princeza od Walesa