Prijeđi na sadržaj

Rimski forum: razlika između inačica

Dodano 1.015 bajtova ,  prije 9 godina
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
 
[[490. pr. Kr.]] tamo su izgrađena dva [[hram]]a, posvećena bogovima [[Saturn (mitologija)|Saturn]]u i [[Kastor i Polideuk|Kastoru]], što je ujedno i ubrzalo razvitak mjesta foruma kao gradskog središta. Sjeverno od Foruma, neposredno pored njega postojao je sve do [[Gaj Julije Cezar|Cezareve]] smrti i [[Comitium]], kao središte rimske politike, koji je bila sačinjavana od [[Curia Hostilia|Curie]] (''zgrada [[Rimski senat|Senat]]a)'' i ''Rostre'', javnog političkog podijuma rimskih političara.
 
Slavoluke su gradili carevi u slavu velikih vojnih pobjeda. Ukupno ih ima tri, od kojih jedan, Augustov, nije sačuvan, Titov slavoluk obilježava pobjedu Rimljana u sukobu s Židovima, a treći je slavoluk Septimija Severa. Najpoznatiji hram je Saturnov, a crkva San Lorenzo in Miranda.
 
U vrijeme cara [[August]]a, Forum je dobio svoj sjaj i ljepotu, popločan je mramorom i preuređen. Za vrijeme vladavine [[Dodatak:Popis rimskih careva|rimskih careva]] poslije Augusta, Forum je služio za religiozne obrede a manje u političke svrhe, pa je i s vremenom pao i u zaborav.
 
Rim je poznat po nazivu ''Vječni grad''. Tu je mjesto gdje se taj vječni plamen čuvao - hram Vestalki. Vestalke su rimske svećenice koje je u dobi od 6-10 godina izabirao car. Biti izabrana bila je velika čast, a i donosilo je velike privilegije, koje nisu bile dostupne drugim ženama. Ta je dužnost trajala 30 godina, u tom su razdoblju svećenice morale živjeti u djevičanstvu, a glavna im je dužnost bila čuvati vječni plamen u hramu na Forum Romanumu. Inače, legenda kaže da su roditelji Romula i Rema, osnivača Rima, vestalka Rea Silvija i bog rata Mars, koji ju je napastovao.
 
U vrijeme kasne [[Rimska Republika|rimske Republike]], Forum je naime postao mali, pa su svi vladari poslije Cezara koji je također izgradio '''Forum Iulium''', počeli graditi svoje forume i hramove.
 
Tek krajem [[18. stoljeće|18. stoljeća]] izvršena su prva arheološka iskopavanja na mjestu Forum Romanuma.
 
== Izvori ==
* [http://www.putovnica.net/odredista/italija/rim/sto-posjetiti-znamenitosti-u-rimu/forum-romanum Putovnica.net]
 
{{commons|Roman Forum}}
6.416

uređivanja