Razlika između inačica stranice »Vilenjaci (Tolkien)«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
Uklonjena promjena suradnika 85.94.112.218, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Ivica Vlahović
m (Uklonjena promjena suradnika 85.94.112.218, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Ivica Vlahović)
== O plemenima, rodovima, jezicima i pismima ==
Kako je navedeno ranije, tri su su glavna vilenjačka plemena: Vanyari "Lijepi"(vazdušni, gospodari nebesa), Noldori "Znalci"(zemljani, stanovnici šuma) i Teleri "Posljednji, Koji dolaze na kraju" (vodeni, morski pjesnici) . Osnovni naziv za sve vilenjake bio je quendi "govornici", dok se ime Eldar, Eldalie "(narod) zvijezda", jd. Elda, odnosilo samo na one među njima koji su, vođeni Oromeom, krenuli na put preko Međuzemlja. Oni među njima koji su na koncu stupili u Aman i Valinor nazivaju se kalaquendi "vilenjaci svijetla", jer su vlastitim očima promatrali Dva stabla, Tyelperion i Laurelin u njihovu cvatu, i svijetlo koje je postojalo prije Sunca i Mjeseca, dok se oni koji nikada nisu stigli u Valinor u doba njegova blaženstva nazivaju moriquendi "vilenjaci tame". U njih se ubrajaju i oni koji nikada nisu krenuli na pohod, kao i oni koji su s vremenom zastranili. Od Telera u Međuzemlju jedino je Elwe Singollo, sindarskim imenom Elu Thingol, kralj Doriatha, bio ubrojen među kalaquende, bivajući jedan od trojice izaslanika koji su prvi od svih vilenjaka dospjeli u Blaženo kraljevstvo.
 
Kako je navedeno već ranije, po svom buđenju quendi su postali kao tri plemena: Minyari, Tatyari i Nelyari. Svi su Minyari postali Vanyari, ali to nije bio slučaj i sa ostalim plemenima. Tatyari su se podijelili, tako da je otprilike polovica njih krenula ka Amanu i time postala Noldorima (koji su svi stigli u Valinor i time ubrojeni među kalaquende), dok se druga polovica na pohod nije odlučila te je ubrojena među Avare. Pet je plemena Tatyarskih Avara Tolkien zabilježio: Kindi, Cuind, Hwenti, Windan, Kinn-lai, ali se o njihovim običajima, sudbinama i jezicima ne zna gotovo ništa. Od Nelyara dvije su trećine postali Teleri, od kojih je manje od pola stiglo u Aman, a jedna trećina postala je Pennima, avarskim plemenom. Od preostatka Telera nastali su Sindari i Nandori. Od Sindara su nastali Mithrimi, Falathrimi, Iathrimi, te dio Sivih vilenjaka i Nevrasthima, dok su od Nandora nastali Laiquendi, Zeleni vilenjaci, te dio Sivih vilenjaka kojima su se također pripojili i neki od tatyarskih avara. Moguće je da su od avara, djelomično ili u potpunosti, nastali orci, stvoreni od Melkora na ruglo Ilúvatarovoj djeci.
 
Prvo pismo koje je ikada izumljeno bili su Rúmilovi sarati, načinjeno u Valinoru 1179. valarske godine, ali glavno vilenjačko (kao i ljudsko) pismo bio je Feanorov tengwar (1250.), glavno pismo Noldora i Telera; Vanyari su koristili Feanorovo pismo, ali je kod njih u uporabi opstalo i Rúmilovo. Tengwar je imao brojne oblike (koji su varirali od jezika do jezika kojemu je pismo bivalo prilagođivano), od kojih su neki sadržavali i samoglasnike kao "prava ili puna slova", dok neki nisu. Eldari u Valinoru koristili su oblik gdje su samoglasnici predstavljani tehtama, dakle samo dodacima pravim slovima iliti tengwarima (koji su predstavljali suglasnike ili skupove suglasnika), ali se u Doriathu razvio oblik gdje su i samoglasnici bili predstavljeni tengwarima. Zapis u takvom obliku tengwara nalazi se na zapadnim dverima Morije, dok je, primjerice, natpis na Prstenu Vladaru ispisan na Crnom govoru u feanorskom pismu Valinora.
Osim tih dvaju, Sindari su u Beleriandu izumili i treće, kirth, odnosno rune, koje su rjeđe koristili vilenjaci i ljudi, ali je postalo glavno pismo patuljaka, u svom najpoznatijem obliku zvanom Angerthas Moria "morijski redovi dugih runa". Primjer tog pisma može se vidjeti na Balinovoj grobnici u Moriji.
 
== O usudu i vjerovanjima ==
155.232

uređivanja

Navigacijski izbornik